Pyszna, chrupiąca, pachnąca korzeniami, idealna na moment, gdy nie masz czasu na gotowanie owsianki. Bo granolę możesz zjeść z ciepłym lub zimnym mlekiem roślinnym albo zwierzęcym, a nawet z jogurtem wprost z lodówki. Dzięki wcześniejszej obróbce termicznej jest łatwiej strawna niż surowe płatki, które niekiedy jadasz z mlekiem w dobrej wierze. Jeśli masz ochotę na musli – to płatki musisz namoczyć dużo wcześniej, najlepiej wieczorem poprzedniego dnia. Granolę można, a nawet należy jeść bez namaczania.
Granola dyniowa
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub ewentualnie górskich
- 5 łyżek wyłuskanych pestek dyni
- 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- około 200 g, czyli mniej-więcej szklanka puree z dyni
- 0,5 szklanki syropu klonowego, syropu daktylowego, miodku mniszkowego, płynnego miodu lub innego podobnego słodzika
- 0,5 szklanki rodzynek
- 10 suszonych daktyli bez pestek, pokrojonych dość drobno
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub ewentualnie górskich
- 5 łyżek wyłuskanych pestek dyni
- 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- około 200 g, czyli mniej-więcej szklanka puree z dyni
- 0,5 szklanki syropu klonowego, syropu daktylowego, miodku mniszkowego, płynnego miodu lub innego podobnego słodzika
- 0,5 szklanki rodzynek
- 10 suszonych daktyli bez pestek, pokrojonych dość drobno

Etapy przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (z termoobiegiem).
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, orzechy, pestki dyni i siemię lniane. Dodaj przyprawy korzenne, całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Teraz do miski z płatkami dodaj puree z dyni i miód (albo syrop klonowy lub inny wybrany słodzik), ponownie dokładnie wymieszaj.
Dużą, płaską blachę (taką, która jest na wyposażeniu piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej równomiernie granolę. Piecz przez ok. 45 minut. Nie dopuść do jej zbytniego zrumienienia się – nie powinna być ciemnobrązowa, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego smaku. Możesz raz lub dwa przemieszać płatki podczas pieczenia, ale nie jest to konieczne.
Blachę wyjmij z piekarnika, a następnie połam/pokrusz granolę na dowolnej wielkości kawałki. Do jeszcze ciepłej dodaj rodzynki i posiekane daktyle, przemieszaj i całość pozostaw na blasze do całkowitego ostudzenia – w tym czasie granola powinna nabrać pełnej chrupkości.
Zaraz po ostudzeniu przełóż ją do szczelnie zamykanego słoika, żeby nie zwilgotniała, bo wtedy stanie się miękka i o wiele mniej apetyczna.
Gotową granolę trzeba przechowywać w szczelnym słoiku, ponieważ łatwo wciąga wilgoć z powietrza. Warto ją zrobić, bo jest chrupiąca i smakuje naprawdę wybornie, a dzięki dodatkowi dyni i przypraw korzennych jednoznacznie kojarzy się z chłodną porą roku.
Na zdjęciach przedstawiam dyniową granolę zalaną mlekiem oraz z jogurtem naturalnym.
Oba warianty są pyszne i wartościowe, więc gorąco je polecam. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 39

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 297

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2622

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1660

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14448
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 39

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 297

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2622

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1660

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14448


Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub ewentualnie górskich
- 5 łyżek wyłuskanych pestek dyni
- 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- około 200 g, czyli mniej-więcej szklanka puree z dyni
- 0,5 szklanki syropu klonowego, syropu daktylowego, miodku mniszkowego, płynnego miodu lub innego podobnego słodzika
- 0,5 szklanki rodzynek
- 10 suszonych daktyli bez pestek, pokrojonych dość drobno
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (z termoobiegiem).
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, orzechy, pestki dyni i siemię lniane. Dodaj przyprawy korzenne, całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Teraz do miski z płatkami dodaj puree z dyni i miód (albo syrop klonowy lub inny wybrany słodzik), ponownie dokładnie wymieszaj.
Dużą, płaską blachę (taką, która jest na wyposażeniu piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej równomiernie granolę. Piecz przez ok. 45 minut. Nie dopuść do jej zbytniego zrumienienia się – nie powinna być ciemnobrązowa, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego smaku. Możesz raz lub dwa przemieszać płatki podczas pieczenia, ale nie jest to konieczne.
Blachę wyjmij z piekarnika, a następnie połam/pokrusz granolę na dowolnej wielkości kawałki. Do jeszcze ciepłej dodaj rodzynki i posiekane daktyle, przemieszaj i całość pozostaw na blasze do całkowitego ostudzenia – w tym czasie granola powinna nabrać pełnej chrupkości.
Zaraz po ostudzeniu przełóż ją do szczelnie zamykanego słoika, żeby nie zwilgotniała, bo wtedy stanie się miękka i o wiele mniej apetyczna.
Gotową granolę trzeba przechowywać w szczelnym słoiku, ponieważ łatwo wciąga wilgoć z powietrza. Warto ją zrobić, bo jest chrupiąca i smakuje naprawdę wybornie, a dzięki dodatkowi dyni i przypraw korzennych jednoznacznie kojarzy się z chłodną porą roku.
Na zdjęciach przedstawiam dyniową granolę zalaną mlekiem oraz z jogurtem naturalnym.
Oba warianty są pyszne i wartościowe, więc gorąco je polecam. Smacznego!