Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle sycące danie, które wywodzi się prosto z Meksyku. Połączenie pasty z fasoli i ostrej salsy wraz z tortillą i sadzonymi jajkami sprawia, że po zjedzeniu tej potrawy nie jesteśmy głodni przez długi czas. Ponieważ przygotowanie tego śniadania trwa do 30 minut, polecamy zaserwować je w weekend.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19303
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13065
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1710
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232168
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19303
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13065
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1710
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232168
Składniki
Przygotuj salsę. Cebulę drobno posiekaj.
Papryczkę chili umyj, osusz, przekrój na pół i wydrąż nasiona. Pokrój w plasterki.
Pomidory umyj, sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko podsmażaj na średnim ogniu, po około 10 minutach dodaj przyprawy, papryczkę chili i całość zamieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze przez 15 minut. Gotową salsę przełóż do miseczki.
Przygotuj pastę z fasoli. Fasolę wysyp na sitko i opłucz pod bieżącą wodą
¾ fasoli zmiksuj w blenderze wraz z czosnkiem i cebulą na gładką masę.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ¼ fasoli i delikatnie rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Po chwili dodaj zmiksowaną fasolę na patelnię.
Wszystko wymieszaj, dodaj sól, pieprz i pieprz cayenne do smaku. Całość podsmażaj do momentu, aż uzyskasz konsystencję gęstej pasty. Gotową przełóż do miseczki.
Na czystą patelnię wylej wodę, podgrzewaj do momentu, aż się zagotuje. Następnie wbij 4 jajka i przykryj pokrywką. Jajka na wodzie smaż przez kilka minut, będą gotowe, gdy białko się zetnie.
Na suchej patelni podgrzej tortille. Przełóż na talerz i posmaruj pastą z fasoli. Na pastę wyłóż jajka. Polej salsą pomidorową i posyp posiekaną kolendrą.
Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, możesz podać jajka farmerskie z pokrojoną papryczką jalapeno.