Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka to danie, które nigdy się nie znudzi, jeśli będziemy je urozmaicać. Ja od czasu do czasu robię na śniadanie jajko na boczku. Proste, szybkie i smaczne danie na śniadanie.
Patelnia , szpatułka
Składniki
Boczek kładziemy na suchą patelnię i na małym ogniu smażymy aż zacznie topić się tłuszcz. Jeśli tłuszczu nie ma za wiele, można dodać łyżeczkę oleju w momencie, kiedy odwracamy boczek na drugą stronę. Wybijamy jajko na boczek, solimy, dodajemy pieprz, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy przykrywką, aby jajko szybciej się ścięło. Kiedy jajko jest gotowe według własnego smaku, zdejmujemy je szpatułką z patelni na talerz. Jemy z chlebem i na przystawkę dajemy ogórek lub pomidor.