Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe to idealny pomysł na ciepłe weekendowe śniadanie na słodko. Najbardziej lubię kluski po ugotowaniu przesmażone na maśle klarowanym - są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i sprężyste w środku. Tym razem wersja z makiem i prażonymi jabłkami.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1359
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1168
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1359
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1168
Składniki
Twaróg mielimy lub przeciskamy 2 razy przez praskę do ziemniaków. Powinien być gładki. Dodajemy jaja, sól, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Zagniatamy, dodając porcjami pozostałą mąkę pszenną. Jej ilość zależy od sera oraz wielkości jaj - masa powinna być gęsta, ale nie twarda i nie powinna kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej rolujemy wałek, podsypując mąką. Kroimy wałek pod skosem. Kluseczki delikatnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minuty. Najlepiej gotować je porcjami, aby się nie skleiły. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy kluski, cukier i mak. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kluski mocno się zarumienią. Leniwe podajemy z prażonymi jabłkami.