Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe to idealny pomysł na ciepłe weekendowe śniadanie na słodko. Najbardziej lubię kluski po ugotowaniu przesmażone na maśle klarowanym - są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i sprężyste w środku. Tym razem wersja z makiem i prażonymi jabłkami.
Składniki
Twaróg mielimy lub przeciskamy 2 razy przez praskę do ziemniaków. Powinien być gładki. Dodajemy jaja, sól, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Zagniatamy, dodając porcjami pozostałą mąkę pszenną. Jej ilość zależy od sera oraz wielkości jaj - masa powinna być gęsta, ale nie twarda i nie powinna kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej rolujemy wałek, podsypując mąką. Kroimy wałek pod skosem. Kluseczki delikatnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minuty. Najlepiej gotować je porcjami, aby się nie skleiły. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy kluski, cukier i mak. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kluski mocno się zarumienią. Leniwe podajemy z prażonymi jabłkami.