Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet sernikowy z patelni, z dodatkiem odżywki białkowej, świetny i na śniadanie i w ramach deseru.
Patelnia, miska, łyżka, widelec, talerz, pokrywka.
Składniki
Do miski przełożyć biały ser, dosypać do niego mąkę, erytrytol (ilość można indywidualnie regulować, dać mniej lub więcej), proszek do pieczenia oraz wbić jajka, dolać mleko i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dodać także odżywkę, nie jest to warunek konieczny, czy składnik niezbędny, ale dzięki odżywce omlet będzie dostarczał więcej białka, odżywka nada też przyjemny waniliowy posmak. Wszystkie składniki umieszczone w misce wymieszać, ja mieszałam ręcznie za pomocą widelca. Patelnię popsikać olejem lub posmarować olejem za pomocą pędzelka. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać serową masę. Smażyć omlet na bardzo małej temperaturze z obu stron. Jak przelałam omlet z miski na patelnię to smażyłam go najpierw pod przykryciem, pod pokrywką, potem jak omlet się ściął przekręciłam go na drugą stronę posiłkując się talerzem i jeszcze chwilę smażyłam. Usmażony z obu stron omlet przełożyłam na talerz i na jego wierzchu ułożyłam plastry kiwi i cząstki mandarynki tak w ramach dekoracji i smacznego, witaminowego dodatku.