Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne placuszki z bananami. Idealne na śniadanie lub kolację. Doskonałe na słodki deser. Szybkie do przygotowania. Proste składniki.
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 357
Polecam.
Odsłon: 355
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 357
Polecam.
Odsłon: 355
Składniki
Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącym mlekiem. Mieszamy, najlepiej trzepaczką rózgową, aby nie zrobiły się grudki. Po chwili kasza zgęstnieje. Kaszę studzimy
Do przestudzonej kaszy dodajemy żółtka i mąkę oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Mieszamy
Do kaszy dodajemy pokrojonego banana. Ja przekrawam go na krzyż, a potem kroję na cienkie plasterki. Mieszamy
Na koniec ubijamy białka i pianę delikatnie mieszamy z ciastem
Na patelni mocno rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto na patelnię formując placuszki. Zmniejszamy nieco moc palnika i smażymy z obu stron na złoty kolor
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem, z owocami lub konfiturą