Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj jest sobota rano i myślę, że rogaliki z borówkami będą idealną propozycją na sobotnie śniadanie. Prezentowany przepis jest przygotowany na 16 sztuk takich smakołyków.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 45
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 615
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1523
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 336
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 45
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 615
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1523
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 336
Składniki
Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier, drożdże, ciepłe mleko i mieszaj. Następnie dodaj jajka mieszając. Gdy ciasto będzie w miarę jednolite, dolej jeszcze roztopione masło i kontynuuj wyrabianie jeszcze około 10 minut. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny lub do momentu gdy ciasto podwoi swoją objętość, ale to zależy od ciepłoty pomieszczenia, w którym stoi.
Gdy tak się stanie, przełóż ciasto na omączoną stolnicę lub blat, podziel na pół i rozwałkuj na grubość około 5-7 mm o kształcie koła.
Każde koło podziel na 4 części. Następnie każdą ćwiartkę jeszcze na równe części tyle ile Tobie pasuje.
Na dole powstałego trójkąta ułóż odpowiednią ilość borówek i zawijaj rogalik, na koniec zakręcając w kształcie rogala.
Tak zrób ze wszystkimi ćwiartkami
Gotowe rogaliki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Gdy wszystkie są gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem wyrastania zacznij nagrzewać piekarnik do 180 st. C grzałka góra i dół. Układając pamiętaj, że ciasto jeszcze będzie rosło więc zachowaj odpowiednie odstępy od każdego rogalika.
Wyrośnięte rogaliki posmaruj pozostałym białkiem i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy rogaliki na drugim poziomie od dołu około 25-35 minut, ale to zależy od pieca. Gdy rogaliki są upieczone i rumiane wyjmij je z piekarnika i delikatnie odstawa do ostygnięcia.
Jak rogaliki są już tylko ciepłe to rozrób cukier puder z gotowaną wodą czyli lukier i posmaruj rogale. A teraz to już tylko Smacznego