Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sery kwasowo - podpuszczkowe są wyrobami łączącymi smak twarogu (sera kwasowego) i konsystencję sera podpuszczkowego. Klasyczny serek wiejski tzw. cottage cheese jest słodszy od twarogu a jego ziarna pływają w solonej słodkiej śmietance.
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 875
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 150
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3073
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 875
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 150
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3073
Składniki
1. mleko pasteryzowane doprowadzić do temperatury ok. 25 st. C (jeśli mamy mleko surowe trzeba je spasteryzować do temp. 74-75 st. C i następnie schłodzić) 2. dodać szczepionkę serowarską* (np. typu FLORA DANICA lub MSE) w ilości 1-2g/1litr 3. dokładnie wymieszać ok. 2 min., pozostawić ma 3 godz.
4. dodać CHLORKU WAPNIA** w ilości 1ml/1 litr 5. dodać podpuszczki w ilości 0,5-1 ml/1litr mleka 6. dokładnie mieszać 7. fermentacja i koagulacja trwa 30-60min. 8. jeżeli skrzep jest zwięzły (próba noża - po nakrojeniu nożem rozchodzi się) przystąpić do cięcia skrzepu na kostki 1x1cm,
9. wymieszać ziarna 10. pogrzać ziarna do 40-45 st. C, mieszając co jakiś czas 11. wylać na sitko do ocieknięcia serwatki 12. sito z serem włożyć do miski z zimną wodą (z lodówki) lub wodą z lodem 13. palcami rozkruszyć sklejone ziarna do odpowiedniej wielkości 14. pozostawić na ok. 15-20 min. 15. odcedzić i przełożyć do miseczki,
16. posolić i zalać śmietanką tak by ziarna były przykryte 17. odstawić do lodówki na kilka godzin 18. Smacznego SZCZEPIONKA SEROWARSKA* (typu FLORA DANICA lub MSE) powinna zawierać bakterie mezofile (fermentacja wówczas przebiega w temp. 25-35 st. C) tzw. Bakterie kwasu mlekowego: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. CHLOREK WAPNIA** do produkcji serów z mleka krowiego lub koziego używa się wodnego roztworu chlorku wapnia (kupując go otrzymujemy proszek, który rozrabia się w odpowiedniej ilości przegotowanej i schłodzonej wody. Np. fiolkę o pojemności 5g rozrabiam w 50ml wody). Chlorek wapnia wpływa na lepszą teksturę sera. Ale można go pominąć. Szczepionki, chlorek, podpuszczkę i inne akcesoria można kupić np. w sklepie internetowym www.serowar.pl lub w marketach budowlanych.