Do góry

Śniadania Przepis na:

słone rogaliki

słone rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5278

Dodano:

Odsłon: 13903

pyszne, rozplywajace sie w ustach rogaliki. plusem jest szybkie wykonanie :))

Składniki

  • maka, 500g
  • jajka, 1
  • zoltko, 1
  • olej, 100 ml
  • mleko, 250 ml
  • drozdze, 25 g
  • cukier, 1 lyzeczka
  • sol, 1 lyzeczka
  • nadzienie, wg uznania, u mnie:, szynka, ok 12 plasterkow
  • ser zolty stary, ok 100 g
  • ketchup, 3 lyzki
  • oregano, 1 lyzeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
słone rogaliki

Przygotowanie

  1. z cieplego mleka, drozdzy i cukru zrobic rozczyn, ostawic w cieple miejsce do wyrosniecia.

  2. do miski wsypac make, sol, wbic zoltko, wlac olej i rozczyn, zagniesc ciasto. odstawic na 30 min do wyrosniecia.

  3. ciasto podzielic na 2 czesci, rozwalkowac na okragly placek. kazdy placek przekroic na 8 trojkatow. na kazdy trojkat nakladac malo ketchupu. posypac oregano, polozyc pol plastra szynki i posypac serem zoltym. trojkat zwinac w rogalik. ukladac na natluszczonej blasze, posmarowac rozkloconym jajkiem, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min az beda zlotobrazowe.

  4. smacznego :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 listopada 2011 Bardzo ciekawy przepis - dodaję do ulubionych-zrobię na wigilię z nadzieniem -kapusta + grzyby -dzięki za pomysł

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń