Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo często zdarza mi się wstać wcześnie rano i zarobić ciasto na świeże bułeczki lub chałeczki, za którymi moja Rodzina przepada. Do tego masełko i domowe smaczne powidełka czy galaretka z czarnych porzeczek..Hitem do chałeczki jest pachnąca galaretka z płatków piwonii.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5365
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11804
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5075
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5365
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11804
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5075
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: Do półlitrowego kubka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3-4 łyżki mleka. Rozcieramy dokładnie by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły rosnąć. Podgrzewamy mleko i mieszamy z cukrami. Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtko . i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Na końcu wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy tak długo aż ciasto wchłonie całe masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Krótko zarabiamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na blat i ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą formujemy na długość blaszki w które będziemy piec nasze chałki. Każdą przecinamy na trzy części i zaplatamy "warkocz". Układamy nasze trzy chałki na blasze wyłożonej papierem i czekamy aż znowu podrosną. Każdą smarujemy żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut.