Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka na boczku

Szakszuka na boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 2681

wiem, że brzmi świętokradczo, ale jak smakuje !!! ;-)

Składniki

  • boczek wędzony - 200 g
  • cebula - 1 szt.
  • papryka - 1 szt.
  • pomidory krojone bez skórki - 1 puszka (400 ml)
  • słodka papryka - 1 łyżka
  • ostra papryka - 1 płaska łyżeczka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • sól
  • jajka - 4 szt.
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szakszuka na boczku

Przygotowanie

  1. boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni, aż się ładnie wytopi

  2. teraz dodajemy posiekaną cebule i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli, dodajemy kumin i obie papryki w proszku, smażymy jeszcze minutę

  3. dolewamy pomidory i smażymy ok 10 minut, aż cały płyn odparuje, solimy do smaku

  4. teraz na patelni formujemy cztery dołki, w które wbijamy po jednym jajku, przykrywamy patelnię i smażymy, aż białko się zetnie, no i gotowe

  5. danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem, zieloną cebulką lub kolendrą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 01 maja Pamiętam jak Daria mówiła...łychą wokoło jajek ;) ...A kumin uwielbiam <3 Szakszuki nie robiłem, ale porwę się, bo w Twoim wydaniu wygląda obłędnie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń