Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka domowa peklowana i podstawowa zalewa do szynki gotowanej

Szynka domowa peklowana i podstawowa zalewa do szynki gotowanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49332

Dodano:

Odsłon: 4480

Szynka jest bardzo smaczne i soczysta, w lodówce można ją spokojnie przechowywać przez tydzień, jeśli wcześniej nie zniknie.

Składniki

  • szynka wieprzowa około 1.50 kg
  • zalewa:
  • woda 2 litry
  • sól kuchenna 2 łyżki
  • sól peklowa 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • kolendra suszona 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny w ziarnach 15 sztuk
  • ziele angielskie 5 sztuk
  • liście laurowe 3 sztuki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szynka domowa peklowana i podstawowa zalewa do szynki gotowanej

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy, odmierzamy pozostałe składniki zalewy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy czosnek, zioła i sól kuchenną. Wodę z przyprawami doprowadzamy
    do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 2 minutki. Następnie zalewę odstawiamy do wystudzenia, dodając jednocześnie sól peklową.
    W zimnej zalewie możemy sobie zapeklować świąteczną szyneczkę. Odstawiamy ją na trzy doby w chłodne miejsce, ja czasami przetrzymuję w lodówce. Codziennie
    zaglądamy do niej, możemy odwrócić. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, zalewamy czystą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę od momentu wrzenia wody*. Oczywiście
    nim woda zawrze można, a nawet trzeba dać większa moc palnika. Ugotowaną szyneczkę możemy studzić w wodzie lub wyjąć od razu i wystudzić na talerzu.

    * Czas gotowania szynki zależy od jej wagi. Jeżeli szynka będzie ważyła 1 kg to wystarczy ją gotować 50 minut, a jeśli 2 kg to trzeba wydłużyć czas podany w przepisie o 10- 15 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 03 kwietnia Gotowana szynka to u mnie tradycja wielkanocna - tylko raz do roku ale obowiązkowo musi być:) Ale co roku odkrywam nowy przepis na zalewę - w tym roku chyba się skuszę na Twój:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 03 kwietnia Swiąteczne cudo, myslisz ze wyjdzie bez dodania soli peklowej? Odpowiedzi: 8 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń