Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placuszki, które można zaserwować na śniadanie lub kolację.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13473
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5690
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13473
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5690
Składniki
Do miseczki z roztopionym masłem dodajemy cukier oraz cynamon i wszystko razem łączymy. Przekładamy do woreczka spożywczego lub innego, z którego będziemy mogli wycisnąć ładną spiralę. Końcówkę woreczka lekko ucinamy nożyczkami, aby pozostał malutki otwór do wylewania masy. Masło, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkie masy. Zostawiamy do ostygnięcia. W kolejnej miseczce za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy wszystkie składniki na ciasto. Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju i lekko rozgrzewamy. Chochelką czerpiemy ciasto i wylewamy tworząc dosyć spore placuszki. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki za pomocą woreczka tworzymy na placuszku spiralkę, zaczynając od środka i kończąc przy brzegu. Masy nie należy wylewać za blisko brzegów placuszka, ponieważ wyleje się na zewnątrz tworząc nie ładny wygląd. Pozostawiamy tak placuszka jeszcze przez 2-3 min. i przekładamy na druga stronę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Placuszki przed podaniem polewamy sosem śmietankowym. Smacznego.