Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placuszki, które można zaserwować na śniadanie lub kolację.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 655
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 655
Składniki
Do miseczki z roztopionym masłem dodajemy cukier oraz cynamon i wszystko razem łączymy. Przekładamy do woreczka spożywczego lub innego, z którego będziemy mogli wycisnąć ładną spiralę. Końcówkę woreczka lekko ucinamy nożyczkami, aby pozostał malutki otwór do wylewania masy. Masło, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkie masy. Zostawiamy do ostygnięcia. W kolejnej miseczce za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy wszystkie składniki na ciasto. Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju i lekko rozgrzewamy. Chochelką czerpiemy ciasto i wylewamy tworząc dosyć spore placuszki. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki za pomocą woreczka tworzymy na placuszku spiralkę, zaczynając od środka i kończąc przy brzegu. Masy nie należy wylewać za blisko brzegów placuszka, ponieważ wyleje się na zewnątrz tworząc nie ładny wygląd. Pozostawiamy tak placuszka jeszcze przez 2-3 min. i przekładamy na druga stronę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Placuszki przed podaniem polewamy sosem śmietankowym. Smacznego.