Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na jedno z tych dań, które sprawdzą się i jako pożywny deser, i jako lekki, słodki posiłek – zapiekany ryż z truskawkami. Zapiekany ryż z truskawkami smakuje świetnie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Całość jest delikatnie słodka i przyjemnie kremowa, a truskawki nadają jej przyjemnej świeżości. A jakie są Twoje ulubione słodkie dania z truskawkami?
naczynie żarooodporne o boku 23 cm lub 6 kokilek o pojemności 200 ml
Składniki
W dużym rondelku rozpuść 25 g masła i dodaj do niego 160 g ryżu. Podsmażaj ryż przez dwie-trzy minuty na średnio niskim ogniu, aż uwolni delikatny, lekko orzechowy aromat i zacznie robić się półprzeźroczysty na obrzeżach ziaren.
Dodaj w kilku partiach 800 ml mleka, za każdym razem dodając tylko tyle płynu, żeby przykrył ryż. Po wlaniu pierwszej partii zawartość rondelka wymieszaj, pozwól mleku się zagotować i gotuj, stale pilnując, do wchłonięcia całego płynu przez ryż. Wtedy dodaj kolejną porcję mleka i powtórz cały proces, aż zużyjesz całe mleko, a sam ryż stanie się miękki i utworzy gęstą, kremową masę. Nie spuszczaj oka z ryżu w trakcie gotowania – łatwo może przywrzeć do dna i się przypalić, a wtedy cały proces trzeba będzie powtórzyć.
Razem z ostatnią porcją mleka dodaj niewielką szczyptę soli, 30 g drobnego, białego cukru i łyżkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj do rozpuszczenia cukru i gotuj do wchłonięcia prawie całego płynu. Wtedy zdejmij rondel z ognia.
Natłuść 4 ramekiny o pojemności 200 ml lub jedno naczynie żaroodporne o pojemności 800 ml. Na dno każdego pojemnika wyłóż ryż. Na warstwie ryżu ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Truskawki przykryj kolejną warstwą ryżu i wyrównaj wierzch. Na wierzchu deseru ułóż niewielkie kawałki masła i posyp wszystko odrobiną drobnego, białego cukru.
Tak przygotowany ryż wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, aż góra nabierze delikatnego, złotego koloru, a owoce wyraźnie zmiękną.
Gotowy ryż wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło lub zimno, udekorowany bitą śmietaną lub dodatkowymi truskawkami.
Smacznego!