Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Podgadrle kroimy na kawałki i podsmażamy na smalcu. Do wytopionego podgardla dodajemy pokrojone mięso, serca wieprzowe, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Wszystko dusimy ok 2 godzin podlewając wadą ( do miękkości mięsa). Wyjmujemy mięso na miskę do ostygnięcia. Na pozostały tłuszcz wrzucamy cebule pokrojone na połówki, dusimy ok 10 min, wyjmujemy do mięsa. Na tłuszcz wrzucamy wątrobę i dosłownie dusimy 3-5 minut aby tylko się ścięła. Wyjmujemy również do ostygnięcia. W pozostałym tłuszczu ( sosiku pamiętamy o podlewaniu wody) moczymy kajzerki. Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( mięsa+ cebula+ namoczone bułki+pozostały tłuszcz po duszeniu) ja mielę jednokrotnie ale można dwukrotnie jeśli chce się uzyskać bardziej jedwabistą konsystencję pasztetu. Dodajemy surowe jajka, kaszę mannę i ewentualnie doprawiamy do smaku ( jeśli masa będzie miała zbyt zwartą strukturę można dodać trochę przegotowanej wody). Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, gładzimy na masę wylewamy roztrzepane jajko i posypujemy odrobiną bułki tartej. Na wierzchu masy robimy dziurki widelcem. Pieczemy ok 1h początkowo w temp 180C potem zmniejszając na 160. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego