Postanowiłam zrobić kolejną białą kaszankę paprykową z dodatkiem mięsa z kurczaka i przecieru z ostrych papryczek. Kaszanka upieczona na grillu, lub usmażona na patelni jest przepyszna. Bardzo smaczna jest również na zimno jako przekąska. Polecam :)
Biała kaszanka paprykowa na mięsie z kurczaka.
Składniki
- mięso ze skórą z kurczaka 0,5 kg
- kasza gryczana 2,5 szklanki
- kasza jęczmienna 1 szklanka
- kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
- rosół 9 szklanek
- domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
- przecier z ostrych papryczek cherry 250 ml
- Przyprawy:
- Sól
- Pieprz ziołowy
- papryka słodka mielona
- suszony lubczyk 3-4 łyżki
Składniki
- mięso ze skórą z kurczaka 0,5 kg
- kasza gryczana 2,5 szklanki
- kasza jęczmienna 1 szklanka
- kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
- rosół 9 szklanek
- domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
- przecier z ostrych papryczek cherry 250 ml
- Przyprawy:
- Sól
- Pieprz ziołowy
- papryka słodka mielona
- suszony lubczyk 3-4 łyżki

Etapy przygotowania
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się.

Płuczemy w zimnej wodzie wszystkie kasze.

Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.

Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

Studzimy kasze.

Po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki. Smacznego!!!

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129



Składniki
- mięso ze skórą z kurczaka 0,5 kg
- kasza gryczana 2,5 szklanki
- kasza jęczmienna 1 szklanka
- kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
- rosół 9 szklanek
- domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
- przecier z ostrych papryczek cherry 250 ml
- Przyprawy:
- Sól
- Pieprz ziołowy
- papryka słodka mielona
- suszony lubczyk 3-4 łyżki
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się.
Płuczemy w zimnej wodzie wszystkie kasze.
Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.
Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.
Studzimy kasze.
Po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.
Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.
Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki. Smacznego!!!
Smacznego!!!