Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona szynka to jeden z tych przepisów na Wielkanoc, który co roku może pojawiać się na twoim świątecznym stole. Pachnie ziołami, jest soczysta i pełna smaku. Już podczas pieczenia przyciąga swoim zapachem, a do tego apetycznie wygląda. Wielkanocną szynkę możesz podawać na ciepło jako danie obiadowe, a także na zimno w formie wędliny do kanapki.
Przygotowaliśmy przepis na błyskawiczną szynkę wielkanocną z myślą o osobach, które robią samodzielnie wiele potraw albo po prostu nie mają czasu na długie godziny w kuchni. Pierwszym etapem jest umycie, osuszenie i natarcie mięsa sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a także umieszczenie go w lodówce. W tym czasie przygotujesz marynatę. Wystarczy wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki, dokładnie je natrzyj z każdej strony. Aby przygotować soczystą szynkę, umieść ją w naczyniu żaroodpornym i podlej ją wodą lub bulionem. Tak pozostaw na chwilę. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik.
Na początku temperatura pieczenia powinna być wysoka. Dzięki temu upieczona szynka świąteczna będzie zarumieniona na zewnątrz, a soczysta w środku. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i nie włączaj termoobiegu. W trakcie pieczenia, podlewaj mięso bulionem lub wodą, co zapobiegnie wysychaniu. Jeśli zacznie się mocno przypiekać z zewnątrz, przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową. Nie zapomnij o cebuli i czosnku. Dodaj je przed końcem pieczenia.
Pieczona szynka powinna odpocząć przynajmniej 10-15 minut przed krojeniem – wtedy będzie soczysta, a soki równomiernie się rozprowadzą.
Przygotowanie szynki pieczonej samodzielnie to doskonały sposób na to, aby zrezygnować z gotowych, często przetworzonych produktów spożywczych. W tym przepisie każdy składnik to kwintesencja naturalnego smaku. Wielkanocna szynka jest doprawiona ziołami, czosnkiem, cebulą i odrobiną oliwy. Piecze się ją powoli w piekarniku, aż stanie się miękka i soczysta. To też potrawa, która nie wymaga skomplikowanych składników.
Własnoręcznie upieczona szynka świąteczna daje również dużą swobodę. Możesz dobrać ulubione przyprawy, zioła i dodatki do upodobań swoich i całej rodziny. Dobrym pomysłem jest przygotowanie różnych wersji: łagodnej, wędzonej, ziołowej czy pikantnej. Za każdym razem błyskawiczna szynka wielkanocna zaskoczy ciebie i bliskich swoim nowym smakiem.
Pomysł na to, żeby przygotować soczystą szynkę samodzielnie, pojawia się najczęściej przed świętami. Możesz jednak skorzystać z tego przepisu również poza uroczystymi spotkaniami rodzinnymi i ważnymi dniami w kalendarzu. Domowa szynka wieprzowa ma proste i naturalne składniki, co daje jej dużą przewagę nad gotowymi produktami. Przede wszystkim wiesz, co jesz – nie ma w niej zbędnych konserwantów, sztucznych dodatków, nadmiaru soli czy cukru. Składniki są proste i dostępne w każdym sklepie.
Ważnym etapem przygotowania szynki pieczonej jest jej marynowanie. W naszym podstawowym przepisie jest natka pietruszki, tymianek, oregano i papryka słodka, którą warto też zamienić na wędzoną. Co możesz dodać do tej wersji? Ciekawą opcją jest szynka pieczona z miodem albo syropem klonowym. Będzie wtedy lekko słodka. Możesz dodać też łyżkę musztardy chrzanowej, francuskiej albo sarepskiej. Doda wyrazistości i charakterystycznej złotej skórki. Zamiast soku z cytryny, możesz przełamać smak pomarańczą. Z kolei jeśli masz dostęp do świeżych ziół, np. rozmarynu, tymianku czy szałwii, użyj ich również do marynaty. Smak mięsa możesz podkręcić nie tylko składnikami marynaty, ale także dodatkami. Przygotuj sosy do szynki, np. czosnkowy, chrzanowy, tzatziki albo tatarski.
Możesz podawać świąteczną szynkę do świeżego pieczywa, domowego chrzanu, ćwikły albo jajek. Świetnie prezentuje się na ozdobnym półmisku w całości. Warto ją kroić na bieżąco przy stole, co jeszcze bardziej podkreśli uroczysty charakter Wielkanocy. Z kolei pokrojona na mniejsze kawałki uzupełni świąteczną deskę rozmaitości, którą możesz podać po uroczystym śniadaniu i sycącym obiedzie. Na ciepło dobrze smakuje z kolei do pieczonych ziemniaków albo grillowanych warzyw.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 514
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 514
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Składniki
Przygotuj mięso do pieczenia. Szynkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso włóż na kilkadziesiąt minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj marynatę. Oliwę z oliwek wymieszaj wraz z natką pietruszki, tymiankiem, oregano, papryką słodką lub wędzoną. Pokrój też cebule w piórka. Obierz czosnek, rozgnieć i posiekaj drobno.
Wyciągnij szynkę z lodówki i natrzyj ją marynatą z ziołami. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej wodą lub bulionem.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Po tym czasie zmniejsz do 180 stopni i zostaw na kolejne 60-80 minut. Podlewaj regularnie szynkę bulionem, a 15 minut przed końcem dodaj też cebulę i czosnek. Jeśli wierzch będzie mocno się przypiekać, przykryj mięso folią aluminiową.