Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka gotowana metodą 2 x 10 to gwarancja soczystości i idealnej miękkości. Dzięki sprytnemu sposobowi gotowania mięsa dwa razy po 10 minut karkówka nabiera wyjątkowej kruchości w bardzo krótkim czasie. Kluczem do sukcesu jest jednak przerwa w gotowaniu, podczas której mięso odpoczywa, nasycając się aromatami marynaty. Pokrojoną w grube plastry karkówkę podaj na ciepło jako danie obiadowe, np. z kopytkami i ulubioną surówką. Natomiast cienkie plasterki podane na zimno będą doskonałym dodatkiem do kanapek lub jako element deski domowych wędlin serwowanej na specjalne okazje.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2257
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2257
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Składniki
Do dużego garnka wlej wodę i dosyp sól. Dodaj liście laurowe (można pokruszyć), ziele angielskie, musztardę, majonez, słodką paprykę, suszony majeranek, świeżo mielony pieprz, a także obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka z przyprawami i wodą, po czym ustaw na kuchence i zagotuj. Gotuj 10 minut od momentu wrzenia wody (nie dłużej!). Garnek przykryj pokrywką i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia na 10 godzin.
Po tym czasie ustaw garnek ponownie na kuchence i powtórz czynność – zagotuj zalewę z mięsem i gotuj znów przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij karkówkę z marynaty, lekko osusz ręcznikiem papierowym i podawaj od razu lub odstaw do wystygnięcia.