Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka gotowana metodą 2 x 10 to gwarancja soczystości i idealnej miękkości. Dzięki sprytnemu sposobowi gotowania mięsa dwa razy po 10 minut karkówka nabiera wyjątkowej kruchości w bardzo krótkim czasie. Kluczem do sukcesu jest jednak przerwa w gotowaniu, podczas której mięso odpoczywa, nasycając się aromatami marynaty. Pokrojoną w grube plastry karkówkę podaj na ciepło jako danie obiadowe, np. z kopytkami i ulubioną surówką. Natomiast cienkie plasterki podane na zimno będą doskonałym dodatkiem do kanapek lub jako element deski domowych wędlin serwowanej na specjalne okazje.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19818
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6880
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242670
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19818
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6880
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242670
Składniki
Do dużego garnka wlej wodę i dosyp sól. Dodaj liście laurowe (można pokruszyć), ziele angielskie, musztardę, majonez, słodką paprykę, suszony majeranek, świeżo mielony pieprz, a także obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka z przyprawami i wodą, po czym ustaw na kuchence i zagotuj. Gotuj 10 minut od momentu wrzenia wody (nie dłużej!). Garnek przykryj pokrywką i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia na 10 godzin.
Po tym czasie ustaw garnek ponownie na kuchence i powtórz czynność – zagotuj zalewę z mięsem i gotuj znów przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij karkówkę z marynaty, lekko osusz ręcznikiem papierowym i podawaj od razu lub odstaw do wystygnięcia.