Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze starcie z jelitami baranimi uważam za bardzo udane. Zero pęknięć, gładkie i szybkie napełnianie jest efektem przede wszystkim ogromnej cierpliwości. Nie wierzcie, że jedyną pewną metodą do napełnienia tego rodzaju jelit jest użycie ręcznej maszynki (zapewne zabawy jest jeszcze więcej). Kiełbaski pierwotnie miały być uwędzone i ususzone na kabanosy drobiowe, ale zmieniłam zdanie przy ich doprawianiu (do kabanosów konieczne byłoby użycie soli peklującej). Pyszne, zdrowe jedzonko :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 492
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 606
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 899
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 293
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 492
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 606
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 899
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 293
Składniki
Mięso drobiowe oddzielamy od kości i kroimy w 2 cm kostkę, a następnie mielimy w maszynce na sitku z otworami 4mm. Zmielony drób doprawiamy do smaku podanymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym samym czasie jelita baranie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godz.
Jelita nakładamy na końcówkę do nadziewania (ze wzgl. na ich mały kaliber musimy użyć odpowiednio wąskiej końcówki lub użyć do napełnienia lejka). Jelita baranie są bardzo kruche, więc nadziewamy je bardzo powoli i dokładnie. Jeżeli zaczną wysychać trzeba nawilżyć je wodą, inaczej mogą przy nadziewaniu pękać. Gotowe kiełbaski parzymy w wodzie o temp. 75*C przez ok. 15 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę nacinamy, z każdej strony posypujemy ostrą papryczką i delikatnie podsmażamy na patelni lub na grillu. Gotową kiełbasę podajemy z cebulą i posiekanym oregano, utłuczonymi ziemniakami i surówką lub z ulubionymi sosami i chlebem. SMACZNEGO :)
zdj