Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysl na szybki obiad lub kolacje ;-) Jesli mamy w spizarni pare puszek z fasolka ,bo w przeciwnym razie musimy sporo czasu poswiecic na ugotowanie tej suszonej-ale i tak tez mozna wykonac ten przepis....
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3755
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 175
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1305
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3755
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 175
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1305
Składniki
Na jednej rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy(2-3 łyżki),wsypujemy spora szczyptę grubej soli i na tym smażymy nasze kotlety z obu stron na zloty kolor(bez żadnych panierek i rozbijania-czyste mięsko).Stopień wysmażenia według uznania.
Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy na której zarumieniamy ząbek czosnku ,dodajemy starta skórkę z całej cytryny,pokrojone drobno igiełki z gałązki rozmarynu(rozkruszona łyżeczkę suszonego) i chwileczkę podsmażamy by wydobyć aromat. Następnie dodajemy odcedzona fasole ,którą rozgniatamy widelcem aż do uzyskania konsystencji przypominającej pure ( gdyby było zbyt geste można dodać odrobinę wody). Solimy do smaku.
Gdy kotlety są wysmażone tak jak lubimy , wykładamy je na talerz na którym będą podawane. Na tłuszczyk pozostały po smażeniu kotletów wciskamy sok z połówki cytryny (lub całej jeśli lubimy bardziej kwaskowaty smak) i odrobinę białego wina (opcjonalnie) i odparowujemy chwile na dużym ogniu. Tak zredukowanym sosikiem polewamy nasze kotlety...i gotowe...