Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sukcesem pysznej mielonki w słoiku jest użycie kilku rodzajów mięs o różnej zwartości tłuszczu, np. tłustszego boczku i chudszej szynki. Możesz dorzucić ulubione dodatki – czosnek, majeranek lub ziołowy pieprz. Domowa mielonka w słoiku jest zdecydowanie smaczniejsza i zdrowsza od tej, dostępnej w sklepach, a w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. Do wykonania mielonki wykorzystuje się mięso wieprzowe, ale jeśli lubisz drób, możesz też dodać porcję mięsa z piersi albo ud kurczaka albo indyka. Mielonka najpyszniej smakuje na kromce wiejskiego chleba z plasterkiem kiszonego ogórka.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2654
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4626
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102185
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2654
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4626
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102185
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Składniki
Zmiel mięso w maszynce używając sitka o dużych oczkach. Dokładnie wymieszaj mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wodą i pozostałymi przyprawami. Mięso najlepiej wyrabiać ręką, podobnie jak na domową kiełbasę. Długie wyrabianie zapewni świetną kleistość i zwartą konsystencję, dlatego mieszaj mięso nawet 15-20 minut. Po tym czasie wstaw mielonkę do lodówki na około 2 godziny. Jeśli chcesz, aby twoja mielonka wyszła z galaretką, dodatkowo wlej do mięsa przestudzoną mieszankę 2 łyżeczek żelatyny i 120 ml wrzątku.
Po tym czasie wyjmij mięso w lodówki, przełóż do słoików na ¾ wysokości, lekko ugnieć i zakręć słoiki. Pasteryzuj mielonkę około 60 minut na średnio-małym gazie. Następnie wyjmij i przechowuj mięso w lodówce do 1 miesiąca. Aby mielonka zwiększyła trwałość do 6 miesięcy lub można ją było przechowywać bez lodówki, powtórz czynność pasteryzacji (za każdym razie po 40-60 minut gotowania) jeszcze dwa razy, robiąc 24 godzinne przerwy między gotowaniem.