Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowa szynka"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
Składniki
Szynkę opłucz, osusz, skórę na wierzchu ponacinaj w paseczki lub w kratkę. Czosnek obierz z łupinek, pokrój w cienkie plasterki. Szynkę ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop wodą. Dodaj pokrojony czosnek.
Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz szynkę około 35 minut w temperaturze 180 st. W tym czasie przygotuj jarzynkę. Do garnka z osoloną wodą wrzuć zamrożone marchewki oraz fasolkę. Krótko obgotuj.
Miód przełóż do miseczki. Dodaj brandy (ewentualnie wódkę lub wytrawną wiśniówkę), utrzyj starannie. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj.
Przygotowaną mieszanką natrzyj szynkę. Obłóż gałązkami rozmarynu (lub posyp suszonymi igiełkami). Obok rozłóż warzywa. Piecz razem jeszcze 15 minut. Kuleczki przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Podaj do dania.
porcji, czas ok. 120 min; porcja – 430 kcal, cena 5,50 złŹródło: Świat kobiety