Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam rosół i będąc nieskromnym - robię go po mistrzowsku. Wpłynęła na to wieloletnia nauka gotowania rosołu w moim domu i moja wielka miłość do tej zupy. Pamiętam, jak jeszcze mieszkaliśmy z moim bratem u rodziców, Tata gotował nam rosół w niedziele, kiedy My byliśmy po imprezie. Koił nasze ciało ale dla równowagi i skarcenia dzieci, musieliśmy z moim bratem słuchać discopolo, doprowadzające nasze umysły do szału! Jak rosół to i schabowe. Panierkę opatentowałam po swojemu a Mama przekazała mi najważniejszą wiedzę odnośnie schabowych: najlepsze robione są na smalcu! Zapraszam Was, w podróż sentymentalną z muzyką w tle :))
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1179
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1179
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Rosół gotuje się długo. Jeżeli chcecie aby był gotowy na 14:00 to stawiacie go o 11:00 a o 10:00 musicie mieć go przygotowanego. Nie żartuję. o 10:00 w dużym garnku układam wszystkie rzeczy w/w wymienione, przykrywam i zostawiam. O 11:00 dolewam wody - zimnej! - tak, że od brzegu rosołu zostaje może centymetr. Kiedy rosół się zagotuje, a jest to wtedy, kiedy zaczyna mocno bulgotać, zmniejszam gaz, uchylam lekko przykrywkę i takiego "pyrkającego" sprawdzając czy nie wyparowało za dużo wody (jeżeli tak, to dolewam gorącej). Przed 14:00 próbuję rosół, jeżeli jest za mało doprawiony to doprawiamy pieprzem, solą lub wegetą
Przepis na schabowe: http://abitepl.blogspot.com/2012/11/niedzieling-roso-schabowy-i-discopolo.html