Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa.
Sprawdzony przepis na doskonały i nieco lżejszy pasztet. W moim domu wypiekan...
Odsłon: 6340
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 375
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3366
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 375
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3366
Składniki
Umyte mięso zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5-10 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości.
Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia.
Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem i lubczykiem, dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce kilka godzin.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Schab z morelami
Wędliny
Pieczeń marmurek
Wędliny
Biała kiełbasa z dziczyzny do świątecznego barszczu
Wędliny
Pieczeń ze schabu
Schab z morelami
Schab z morelami możesz podawać na wiele sposobów. Na ciepło dobrze smakuje w...
Odsłon: 787
Pieczeń marmurek
Dania, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno często goszczą na n...
Odsłon: 4487