Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet krzyżacki możesz przygotować z wieprzowiny i drobiu. Jeśli jednak masz dostęp do dziczyzny, przekonaj się, jak delikatny i słodkawy ma smak, jeśli przyrządzisz ją z pieczołowitością.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10119
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10119
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Składniki
W odpowiednio dużym naczyniu (ma się w nim zmieścić dziczyzna) połącz kefir z oliwą, z posiekanym rozmarynem, rozkrojonymi na pół ząbkami czosnku i pokrojoną w plastry cebulą. Wymieszaj składniki.
Umyj dziczyznę, pokrój na duże kawałki i włóż do naczynia kefirem. Obróć mięso, by w całości pokryło się marynatą. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw na nic do lodówki.
Ogrzej dziczyznę do temperatury pokojowej. Usuń z niej marynatę.
Umieść w garnku pokrojony w dużą kostkę boczek. Dołóż dziczyznę, jałowiec, ziele angielskie, listki laurowe i zioła (majeranek, cząber, tymianek). Zalej niewielką ilością wody (ma być jej tylko tyle, by mięso znalazło się pod jej powierzchnią). Ugotuj do miękkości mięsa (gotuj przez około godzinę). Na ostatnich 10 minut dodaj do garnka pokrojoną wątróbkę.
Odcedź wywar (do naczynia) i odstaw mięso z garnka do wystudzenia. W wywarze namocz bułkę.
Zmiel mięso (wraz z ziołami) co najmniej dwukrotnie maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Wyrób w misce dłonią z namoczoną w wywarze bułką i jajkami.
Do masy dolej tyle wywaru, by miała konsystencję gęstej śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj pokrojone na niewielkie kawałki śliwki suszone.
Przełóż masę mięsną to natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (25-30 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około godzinę.