Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet krzyżacki możesz przygotować z wieprzowiny i drobiu. Jeśli jednak masz dostęp do dziczyzny, przekonaj się, jak delikatny i słodkawy ma smak, jeśli przyrządzisz ją z pieczołowitością.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 138
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 138
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
W odpowiednio dużym naczyniu (ma się w nim zmieścić dziczyzna) połącz kefir z oliwą, z posiekanym rozmarynem, rozkrojonymi na pół ząbkami czosnku i pokrojoną w plastry cebulą. Wymieszaj składniki.
Umyj dziczyznę, pokrój na duże kawałki i włóż do naczynia kefirem. Obróć mięso, by w całości pokryło się marynatą. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw na nic do lodówki.
Ogrzej dziczyznę do temperatury pokojowej. Usuń z niej marynatę.
Umieść w garnku pokrojony w dużą kostkę boczek. Dołóż dziczyznę, jałowiec, ziele angielskie, listki laurowe i zioła (majeranek, cząber, tymianek). Zalej niewielką ilością wody (ma być jej tylko tyle, by mięso znalazło się pod jej powierzchnią). Ugotuj do miękkości mięsa (gotuj przez około godzinę). Na ostatnich 10 minut dodaj do garnka pokrojoną wątróbkę.
Odcedź wywar (do naczynia) i odstaw mięso z garnka do wystudzenia. W wywarze namocz bułkę.
Zmiel mięso (wraz z ziołami) co najmniej dwukrotnie maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Wyrób w misce dłonią z namoczoną w wywarze bułką i jajkami.
Do masy dolej tyle wywaru, by miała konsystencję gęstej śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj pokrojone na niewielkie kawałki śliwki suszone.
Przełóż masę mięsną to natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (25-30 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około godzinę.