Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takim domowym pasztetem można np obdarować naszych bliskich, którzy zjadą na uroczystość Wszystkich Świętych. Polecam.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1598
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2854
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1598
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2854
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 87
Składniki
Umyte mięsa umieścić w garnku. Zalać wodą tak, żeby mięso było przykryte. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach i łyżkę soli. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera i opalone cebule. Gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Garnek z mięsem wystudzić. Wyjać mięso i warzywa. Pozostały rosół przecedzić. Namoczyć w rosole bułeczki. Oczyszczoną, przepłukaną wątróbkę ugotować w osobnym garnku. Wody nie solić. Wątróbkę odłożyć na cedzaku. Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Przepuścić przez maszynkę również wątróbkę i namoczone, odciśnięte bułeczki. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Do masy dodać rozbełtane jajka, miękkie masło, czubrycę czerwoną, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Masę dobrze wyrobić. Jeśli jest taka potrzeba, to dodać rosołu żeby masa była luźna. Foremki, u mnie cztery foremki 23×12 cm, wysmarować masłem i ponakładać mięsną masę. Wyrównać. Wygładzić wilgotną ręką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po upieczeniu i wyjęciu foremek z piekarnika wystudzić na kratce. Wystudzone przechować w lodówce. Smacznego. Oczywiście pasztet można upiec w jednej większej foremce. Ja piekłam w mniejszych foremkach, bo dzięki temu już miałam podzielony pasztet. Taka rynienka zapakowana w folię i przewiązana wstążeczką ładnie wygląda. Polecam.