Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takim domowym pasztetem można np obdarować naszych bliskich, którzy zjadą na uroczystość Wszystkich Świętych. Polecam.
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 87
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 87
Składniki
Umyte mięsa umieścić w garnku. Zalać wodą tak, żeby mięso było przykryte. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach i łyżkę soli. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera i opalone cebule. Gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Garnek z mięsem wystudzić. Wyjać mięso i warzywa. Pozostały rosół przecedzić. Namoczyć w rosole bułeczki. Oczyszczoną, przepłukaną wątróbkę ugotować w osobnym garnku. Wody nie solić. Wątróbkę odłożyć na cedzaku. Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Przepuścić przez maszynkę również wątróbkę i namoczone, odciśnięte bułeczki. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Do masy dodać rozbełtane jajka, miękkie masło, czubrycę czerwoną, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Masę dobrze wyrobić. Jeśli jest taka potrzeba, to dodać rosołu żeby masa była luźna. Foremki, u mnie cztery foremki 23×12 cm, wysmarować masłem i ponakładać mięsną masę. Wyrównać. Wygładzić wilgotną ręką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po upieczeniu i wyjęciu foremek z piekarnika wystudzić na kratce. Wystudzone przechować w lodówce. Smacznego. Oczywiście pasztet można upiec w jednej większej foremce. Ja piekłam w mniejszych foremkach, bo dzięki temu już miałam podzielony pasztet. Taka rynienka zapakowana w folię i przewiązana wstążeczką ładnie wygląda. Polecam.