Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pasztet w wydaniu wege na bazie fasoli i warzyw z dodatkiem aromatycznych ziół i pieczarek. Pasztet doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, plastrem pomidora lub z kiszonym ogórkiem :)
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Fasolę moczymy w wodzie przez około 12 godzin. Najlepiej zalać ją zimną wodą i zostawić na noc. Gdy fasola odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę, dodajemy świeżej i gotujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem gotowania, dosalamy wodę.
Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy je do napęcznienia.
Seler, marchewki i pietruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wraz z przyprawą do zupy/ rosołu. Ugotowane warzywa odcedzamy.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
Następnie obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy do cebulki i dusimy wszystko przez chwilę.
Do pieczarek i cebuli dodajemy tymianek, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę.
Ugotowaną fasolę i warzywa, namoczone płatki owsiane oraz zawartość patelni (cebulkę z pieczarkami), przekładamy do naczynia, dodajemy gałkę muszkatołową i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Całość doprawiamy solą i dość obficie pieprzem*. * do masy możemy dodać 1-2 jajka, jeśli chcemy aby pasztet był bardziej zwarty.
Blaszkę smarujemy olejem, obsypujemy kaszą manną i wykładamy masę pasztetową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 -55 minut*. * jeśli pasztet zacznie się wcześniej przypiekać, możemy przykryć go folią aluminiową.
Pasztet wyciągamy z blaszki po całkowitym ostygnięciu.
Życzę smacznego! :)