Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z suszonymi śliwkami"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Umyj i osusz mięso. Przełóż do garnka, zalej wodą, tak by tylko je zakrywała. Dodaj obraną cebulę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 60 minut.
Podsmaż na części masła wątróbkę. Wyjmij mięso z wywaru. W odrobinie wywaru namocz bułkę i odciśnij ją. Zmiel dwukrotnie mięso, cebulę i wątróbkę. Oddziel żółtka od białek i dodaj do zmielonej masy. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z mięsem.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj suszone śliwki i dokładnie je osusz. Formę do pieczenia (najlepiej tzw. keksówkę) posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Przełóż mięsną masę do formy. Śliwki powciskaj w głąb mięsa. Wyrównaj powierzchnię, oprósz pasztet tartą bułką.
Piecz 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw pasztet w środku jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij i odstaw, by wystygł. Podawaj ozdobiony tymiankiem.
RADA: Keksówkę możesz włożyć do większej formy z wodą i tak wstawić do piekarnika. Piecz 90 minut w temperaturze 150 st. C. Będzie delikatniejszy.
Dla 8 osób
zł porcja
Czas 3 godz.
210 kcalŹródło: Olivia