Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na pyszny schab z piekarnika:) Schab nadziewany marchwią i porem, obsypany przyprawami i pieczony w woreczku. Prosty sposób na pyszne mięsko zarówno na obiad jak i wędlinę kanapkową.
Polecam.
Odsłon: 256
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 96
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5890
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 318
Polecam.
Odsłon: 256
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 96
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5890
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 318
Składniki
Wybierając schab najlepiej wybrać kawałek z tłuszczykiem /zarówno na wierzchu jak i w przekroju/ - takie mięso po upieczeniu nie będzie suche tylko soczyste. Marchwie wybieramy nie zbyt grube i najlepiej o długości schabu. Por możemy wybrać dorodny i przekroić go wzdłuż na pół lub wybrać dwa mniejsze - wykorzystujemy białą i jasno zieloną część, twarde zielone liście odrzucamy. Warzywa dokładnie oczyszczamy. Długim nożem robimy w schabie trzy długie "tunele", w które wciskamy marchwie i por. Z soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ostrej przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy mięso a następnie przykrywamy je i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin /najlepiej na całą noc/.
Następnie mięso przekładamy do rękawa foliowego, zawiązujemy z obu stron starając się by w rękawie nie było zbyt dużo powietrza ale żeby folia nie przylegała do mięsa. W folii od góry robimy kilka małych nacięć lub kilkakrotnie przebijamy woreczek igłą do rolad. Woreczek układamy na brytfannie, naczyniu do zapiekania lub żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 80-90 min. Jeśli chcemy podać mięso jako pieczeń obiadową kroimy ją na ciepło. Jeśli chcemy podać ją jako wędlinę kanapkową pozostawiamy schab w rękawie do wystudzenia a następnie wyjmujemy z folii i kroimy na zimno - wystudzony schab będzie się łatwiej kroił a plasterki będą równiejsze i ładniejsze:)