Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po litewsku to domowa wędlina, która przypomina – w zależności od stopnia wysuszenia – popularną polędwicę łososiową lub takie długodojrzewające specjały, jak szynka parmeńska.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 64
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 637
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 68
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 64
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 637
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 68
Składniki
Umyj i osusz schab. Oczyść go z błonek i tłuszczu. Natrzyj mięso cukrem, ułóż w szklanym lub ceramicznym naczyniu, przykryj i wstaw na dobę do lodówki. Co pewien czas wylewaj gromadzący się na dnie naczynia sok.
Po dobie dokładnie wytrzyj schab z cukru (ręcznikiem papierowym) i natrzyj solą. Przełóż z powrotem do czystego, suchego naczynia i odstaw pod przykryciem na kolejną dobę do lodówki.
Dokładnie oczyść schab z soli ręcznikiem papierowym. Przeciśnij przez praskę czosnek. Rozgnieć w moździerzu pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca. Możesz też rozetrzeć na pył majeranek. Wymieszaj z przyprawy z pieprzem ziołowym i mieloną papryką. Połącz z czosnkiem. Natrzyj mieszanką schab, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną dobę.
Włóż schab do siatki wędliniarskiej o szerokości 150 mm (możesz zastąpić ją np. pończochą). Zawieś go w ciepłym, przewiewnym miejscu. Zapeklowany schab nie powinien już puszczać soku, ale na wszelki wypadek ustaw pod nim miseczkę. Pozostaw mięso do wysuszenia na około 5-7 dni. Jeśli po tym czasie wciąż będzie miękkie, poczekaj z konsumpcją jeszcze 2-3 dni. Gdy schab po litewsku będzie gotowy, przechowuj go w lodówce.