Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4588
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418029
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4588
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418029
Składniki
Schab myjemy, osuszamy, nacieramy solą, czosnkiem, majerankiem i odrobiną pieprzu. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, następnie ostrym nożem nacinamy wzdłuż tak, aby powstały 2 kieszenie.
Umyte morele kroimy. Połowę wpychamy do nacięć w schabie. Mięso ściskamy i nacieramy musztardą wymieszaną z żółtkiem, a potem układamy na natłuszczonej folii do pieczenia. Pozostałe morele mieszamy z grubo siekanymi orzechami i miodem, wykładamy na wierzch schabu. Folię luźno łączymy nad owocami.
Pieczemy około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Czas pieczenia zależy od grubości schabu. Następnie ostrożnie rozkładamy folię z wierzchu i dopiekamy schab jeszcze chwilę, by lekko zrumieniły się orzechy.
<strong>Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 2,70 zł.</strong>Źródło: Rewia