Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab z suszoną śliwką w galarecie"
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1550
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 693
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 674
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 266
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1550
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 693
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 674
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 266
Składniki
Miękkie masło mieszamy z tymiankiem, majerankiem i solą. Odkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Schab wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, osączamy i ostrym nożem nacinamy tak, aby powstała głęboka kieszeń.
Zimne masło kroimy w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładamy na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Spinamy wykałaczkami, układamy w natłuszczonej brytfance. Polewamy stopionym masłem. Pieczemy 1,5 godziny w 200°C, po czym studzimy i kroimy w plastry.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlewamy do bulionu, chwilkę gotujemy. Plastry schabu układamy na półmisku, zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki.
<strong>Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.</strong>Źródło: Rewia