Miękki, soczysty schab zapiekany w sosie na bazie serka topionego. Do tego mamy smażoną cebulę, brukselkę i gruszkę. Potrawa z lekką nutą słodyczy, oczywiście za sprawą gruszki.
Schab zapiekany z gruszką
Składniki
- schab bez kości 5 plastrów
- smalec 2 łyżki
- pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa (mielona)
- brukselka mrożona 1 opakowanie (450 g), oczywiście można użyć świeżej
- sól
- mleko 6 łyżek
- cukier 1 łyżka
- serek topiony naturalny 100g
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula 1 sztuka (duża)
- gruszka 2 sztuki
Składniki
- schab bez kości 5 plastrów
- smalec 2 łyżki
- pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa (mielona)
- brukselka mrożona 1 opakowanie (450 g), oczywiście można użyć świeżej
- sól
- mleko 6 łyżek
- cukier 1 łyżka
- serek topiony naturalny 100g
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula 1 sztuka (duża)
- gruszka 2 sztuki

Etapy przygotowania
W garnku zagotować pół litry wody z dodatkiem soli(1 łyżeczka), cukru i mleka. Na wrzątek wrzucić brukselkę, gotować 3 minuty, następnie wyjąć na talerz. Do wywaru spod brukselki dodać serek topiony, gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie należy zrobić dwie rzeczy:

Po pierwsze obrać gruszki, pokroić na ćwiartki oraz usunąć gniazda nasienne. Po drugie sporządzić zawiesinę z mąki i kilku łyżek wody. Gdy serek topiony będzie rozpuszczony, zawiesinę należy wlać do wywaru, jednocześnie energicznie mieszając całość, aby nie powstały grudki (używałam do tego trzepaczki rózgowej), zagotować, odstawić z palnika. Do zagęszczonego sosu wrzucić gruszki, aby przeszły aromatem sosu. Schab oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Do naczynia żaroodpornego wsypać brukselkę, następnie ułożyć schab, lekko posolić po wierzchu. Całość posypać cebulą i zalać sosem serowym z gruszką. Tak przygotowane mięso zapiekać w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.

Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3832
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3832



Składniki
- schab bez kości 5 plastrów
- smalec 2 łyżki
- pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa (mielona)
- brukselka mrożona 1 opakowanie (450 g), oczywiście można użyć świeżej
- sól
- mleko 6 łyżek
- cukier 1 łyżka
- serek topiony naturalny 100g
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula 1 sztuka (duża)
- gruszka 2 sztuki
W garnku zagotować pół litry wody z dodatkiem soli(1 łyżeczka), cukru i mleka. Na wrzątek wrzucić brukselkę, gotować 3 minuty, następnie wyjąć na talerz. Do wywaru spod brukselki dodać serek topiony, gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie należy zrobić dwie rzeczy:
Po pierwsze obrać gruszki, pokroić na ćwiartki oraz usunąć gniazda nasienne. Po drugie sporządzić zawiesinę z mąki i kilku łyżek wody. Gdy serek topiony będzie rozpuszczony, zawiesinę należy wlać do wywaru, jednocześnie energicznie mieszając całość, aby nie powstały grudki (używałam do tego trzepaczki rózgowej), zagotować, odstawić z palnika. Do zagęszczonego sosu wrzucić gruszki, aby przeszły aromatem sosu. Schab oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Do naczynia żaroodpornego wsypać brukselkę, następnie ułożyć schab, lekko posolić po wierzchu. Całość posypać cebulą i zalać sosem serowym z gruszką. Tak przygotowane mięso zapiekać w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.
Smacznego.