Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab ze śliwkami"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 142
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 111
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 893
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 367
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 142
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 111
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 893
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 367
Składniki
Schab umyj, usuń błony, osusz papierowym ręcznikiem. Długim, wąskim, ostro zakończonym nożem zrób wzdłuż schabu dziurę – nóż wbij delikatnie, docierając do drugiego końca mięsa i obróć nim kilka razy. Czynność powtórz z drugiej strony mięsa.
W tunel, który powstał, włóż śliwki, delikatnie uklepując mięso, aby śliwki ułożyły się równomiernie.
Do miseczki wsyp słodką paprykę, granulowany czosnek, majeranek, sól oraz pieprz, wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj schab. Na dużej patelni rozgrzej masło i obsmaż mięso z każdej strony.
Dno żaroodpornego naczynia posmaruj połową oleju. Ułóż w nim schab, wierzch mięsa polej pozostałym olejem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, włóż naczynie z mięsem, piecz pod przykryciem ok. 1 godz.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso się przyrumieniło.Źródło: Świat i Ludzie