Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Solanka do szynki
  • Wędliny
  • Przepis na

Solanka do szynki

09.10.2025 Odsłon: 136384
5.0 (189 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Solanka do szynki, odpowiednio aromatyczna i wyrazista, to sekret soczystej, miękkiej i świeżej domowej wędliny. Ten naturalny przepis bazuje na soli, cukrze i aromatycznych ziołach. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i długie marynowanie. Zalewa idealnie sprawdzi się do szynki, schabu lub drobiu, nadając mięsu wyjątkowej soczystości. 

Solenie mięsa - sposób na soczyste mięso przez długi czas 

Solanka do mięsa sprawia, że wędlina przygotowana w ten sposób jest niezwykle soczysta, miękka i ma dłuższą trwałość w porównaniu do mięsa niepeklowanego. Ten przepis jest szczególnie wartościowy, gdyż nie wykorzystuje chemicznych substancji konserwujących, opierając się wyłącznie na soli, cukrze i ziołach. Solanka sprawdzi się najlepiej, gdy planujesz przygotować domową błyskawiczną szynkę wielkanocną lub Boże Narodzenie, czy też większe przyjęcia rodzinne. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jaką sól wybrać do tego przepisu? 

Przepis zaleca użycie zwykłej soli kuchennej, czyli inaczej chlorku sodu. Najlepiej wybrać sól niejodowaną lub morską niejodowaną, ponieważ jod może wpływać negatywnie na smak wędliny. Zwykła, kamienna sól kuchenna jest w zupełności wystarczająca, ponieważ to stężenie jest kluczowe dla prawidłowego procesu peklowania. Jeśli sól jest grubsza, może być konieczne dłuższe jej mieszanie w gorącej wodzie, aby mieć pewność, że została całkowicie rozpuszczona. Pod żadnym pozorem jednak nie używaj peklosoli. 

Naczynie do peklowania mięsa - co wybrać? 

Do peklowania należy użyć naczynia emaliowanego, kamionkowego, szklanego lub plastikowego dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Bezwzględnie należy unikać naczyń metalowych - aluminiowych, żeliwnych - kwasowość solanki może reagować z metalem, co negatywnie wpłynie na smak i bezpieczeństwo mięsa. Pamiętaj, by całość przechowywać w chłodnym miejscu - odpowiednia temperatura to 4-8 st. Celsjusza, a więc idealnie sprawdzi się lodówka. Niższa temperatura jest kluczowa, by zapobiec rozwojowi bakterii i zapewnić bezpieczny proces peklowania przez tak długi czas, jakim jest kilka dni. 

Sposób na przygotowanie solanki, by była aromatyczna 

Ważne jest zagotowanie solanki, nie tylko po to, by usunąć ewentualne patogeny z zalewy. Gorąca woda wydobywa pełnię aromatów z ziół, czosnku i ziela angielskiego. Kluczowe jest jednak, aby solanka była całkowicie wystudzona, zanim zalejesz nią mięso. Pół łyżeczki cukru równoważy smak i przeciwdziała twardnieniu mięsa pod wpływem soli i wspomaga późniejsze brązowienie powierzchni podczas pieczenia czy wędzenia. Wybierz odpowiedni czas marynowania - schab wymaga około 3 dni w solance, drób to około 12 godzin, a do ryb wystarczy tylko kilka minut. Jeśli przyrządzasz szynkę, pamiętaj o jej przewracaniu co jakiś czas, by solanka równomiernie przenikała do mięsa z każdej strony. To zapewnia jednolity smak, konsystencję i konserwację na całej grubości kawałka. Zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa, należy to robić raz lub dwa razy dziennie. 

Wstrzykiwanie solanki - czy to konieczne? 

Wstrzykiwanie solanki nie jest konieczne, ale jest wysoce zalecane, zwłaszcza przy dużych i grubych kawałkach mięsa jak szynka właśnie. Technika ta, zwana nastrzykiwaniem, przyspiesza proces peklowania i gwarantuje, że solanka dotrze do środka mięsa, czyniąc je soczystym i bezpiecznym do spożycia w głębszych warstwach. Nastrzykiwanie drobiu raczej nie będzie konieczne. 

Osuszanie mięsa - po co to robić? 

Osuszenie mięsa szynki jest bardzo ważne, zwłaszcza jeśli planujesz później wędzić lub piec ten kawałek mięsa. Najlepiej sprawdzi się ręcznik kuchenny, a następnie pozostaw całość w chłodnym, przewiewnym miejscu na kilka godzin do tzw. osuszania. Suche mięso lepiej chłonie dym podczas wędzenia i uzyskuje ciekawszą skórkę podczas pieczenia. 

Szynka ma szary kolor - czy to normalne? 

Szary kolor mięsa jest normalny i oczekiwany w przypadku użycia wyłącznie soli kuchennej, bez użycia peklosoli. Różowy kolor, typowy dla wędlin ze sklepu, jest wynikiem działania azotynów takich jak saletra. Jeśli peklowanie odbywało się w chłodzie i mięso pachnie świeżo i aromatycznie, nie jest zepsute, ale będzie miało naturalny, beżowo-szary kolor. Bez obaw możesz z niego przyrządzić wyjątkową szynkę pieczoną lub podwędzaną. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 44377

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2363

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3527

do 60 min 60 min
29
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4315

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 74393

do 60 min 60 min
75
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29510

do 30 min 30 min
63
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 44377

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2363

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3527

do 60 min 60 min
29
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4315

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 74393

do 60 min 60 min
75
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29510

do 30 min 30 min
63
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Solanka do szynki
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 75 g soli,
  • litr wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka ziół: majeranek, tymianek.
Sposób przygotowania:
1

Przygotowując solankę do szynki, zacznij od umieszczenia wszystkich składników marynaty w garnku i ich zagotowania. Gorącą solankę wystudź.

2

Ułóż szynkę w dużym emaliowanym lub kamiennym naczyniu i zalej ją powstałą marynatą, aby zakrywała mięso w całości. Szczelnie przykryj garnek i odstaw zawartość w chłodne miejsce na 5-7 dni. Co jakiś czas przewracaj szynkę w zalewie. Na koniec marynowania możesz wstrzyknąć grubą strzykawką płyn do środka mięsa, by wzmocnić efekt peklowania.

3

Zamarynowane mięso wyjmij z solanki i osusz. Szynka nadaje się do gotowania, pieczenia lub wędzenia.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki