Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co daje marynowanie mięsa? Marynowanie mięsa w solance powoduje, że domowa wędlina jest soczysta, miękka i dłużej utrzymuje świeżość. Można się nim posłużyć w przypadku, kiedy szukamy przepisu na solankę do wędzenia lub pieczenia. Uniwersalny przepis na solankę do mięsa Solankę możesz wykorzystać zarówno do szynki, jak i innych rodzajów mięs ryb. Przepis jest dość uniwersalny. Ważne, żeby wiedzieć jak długo trzymać mięso w zalewie. Czas peklowania W przypadku solanki do szynki będzie to około 8 dni. Schab potrzebuje nieco mniej czasu i już po 3 dniach spędzonych w solance będzie gotowy do pieczenia lub wędzenia. Polędwica wieprzowa wymaga około doby natomiast w przypadku drobiu będzie to około 12 godzin. Najkrócej w solance powinniśmy trzymać ryby - czas ograniczamy do zaledwie kilku minut. Jak zrobić solankę do szynki? Najważniejszym elementem solanki jest dobranie odpowiednich proporcji wody i soli. Przygotowując solankę do mięsa warto zapamiętać, że na 1 l wody przypada około 75 g soli kuchennej. Zasada ta sprawdzi się zarówno w przypadku solanki do szynki jak i innych mięs. Jeśli potrzebujesz zamarynować większe kawałki mięsa pomnóż wskazane składniki przepisu o właściwą gramaturę. Jaką sól wybrać? W większości przepisów na solanki do mięs możemy odnaleźć peklosól. Poniższa receptura opiera się jednak wyłącznie o naturalne składniki, bez użycia chemicznej saletry. Saletra lub peklosól powoduje, że mięso jest bardziej różowe i przez długi czas się nie psuje. Jednak w tym wypadku ograniczamy się tylko do soli i ziół. Co dodać do solanki do mięsa? Zalewę warto wzbogacić dodając do niej swoje ulubione zioła i przyprawy, inne niż podane w przepisie, np. kolendra, gorczyca, goździki, owoce jałowca, chili.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 8
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2029
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 8
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2029
Składniki
Przygotowując solankę do szynki zacznij od umieszczenia wszystkich składników marynaty w garnku i ich zagotowania,. Gorącą solankę wystudź. Ułóż szynkę w dużym emaliowanym lub kamiennym naczyniu i zalej ją powstałą marynatą, aby zakrywała mięso w całości. Szczelnie przykryj garnek i odstaw zawartość w chłodne miejsce na 5-7 dni. Co jakiś czas przewracaj szynkę w zalewie. Na koniec marynowania możesz wstrzyknąć grubą strzykawką płyn do środka mięsa, by wzmocnić efekt peklowania.
Zamarynowane mięso wyjmij z solanki i osusz. Szynka nadaje się do gotowania, pieczenia lub wędzenia.