Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka gotowana w majonezie jest miękka, krucha i niezwykle aromatyczna. Świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych kanapek, przekąsek czy też sałatek. Majonez sprawia, że wędlina jest przyjemnie wilgotna i rozpływająca się w ustach. Bogactwo ziół i przypraw nadaje wyjątkowego i mocnego smaku. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i choć czas przygotowania tej wędliny jest dość spory, to warto go poświęcić. Ile gotować szynkę w majonezie? Wbrew obiegowej opinii, przygotowanie domowej wędliny na kanapki nie musi być ani praco ani czasochłonne. Idealnym rozwiązaniem dla wszystkich początkujących i zabieganych kucharzy będzie nasza szynka gotowana w majonezie. 10 minut we wrzącej zalewie wystarczy, aby przygotować rewelacyjny dodatek do kanapek. Ważnym jest jednak, aby później pozostawić mięso w płynie aż do całkowitego wystygnięcia, gdyż w ten sposób zyskujemy pewność, że nie będzie ono surowe. Pamiętaj, że jeśli posiadasz bardzo gruby lub cięższy kawałek mięsa niż ten wskazany w przepisie, czas gotowania powinno się nieco wydłużyć. Co zrobić, aby szynka gotowana była soczysta? Wiele osób skarży się, że ich domowe wędliny są suche i wiórowate. Dzieje się tak, gdy mięso jest pieczone lub parzone długo i w nieodpowiedni sposób. Ponieważ w naszym przepisie szynka gotowana jest krótko, a następnie zostaje powoli schłodzona, mięso staje się kruche i delikatne, zachowując swoją soczystość. Do jakiej wody wkładać szynkę w majonezie? Najważniejszą rzeczą o jakiej należy pamiętać, przygotowując szynkę gotowaną w majonezie, jest włożenie jej do chłodnej zalewy, którą następnie zaczniemy podgrzewać. Dzięki temu, temperatura mięsa będzie stopniowo się podnosić, a smaki przypraw będą miały szansę przeniknąć w głąb mięsa. Jeśli włożylibyśmy szynkę do wrzątku, jego pory z zewnątrz błyskawicznie się zamkną. Jak powinna być przechowywana szynka gotowana? Domowej doroby szynka w majonezie nadaje się do zjedzenia tuż po całkowitym wystudzeniu. Zalewa w jakiej było gotowane mięso sprawia, że przez długi czas zachowuje ono świeżość. Możemy jednak ją wydłużyć, dbając o to, by wędlina była przechowywana w odpowiedni sposób. Szynka gotowana w majonezie może spędzić w lodówce nawet ponad tydzień. Możesz przechowywać ją zarówno w całości jak i pokrojoną w plastry. Jeśli wiesz, że twojej rodzinie zjedzenie jej zajmie więcej czasu, warto podzielić ją na mniejsze porcje, a następnie zamrozić. Pamiętaj, aby przełożyć szynkę do szczelnego pojemnika lub owinąć ją folią spożywczą, co zapobiegnie jej obsychaniu i przejmowaniu zapachu innych produktów z lodówki.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1080
Polecam.
Odsłon: 1065
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1080
Polecam.
Odsłon: 1065
Składniki
Mięso umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Owiń mięso grubym sznurkiem bawełnianym, formując klasyczną szynkę. Włóż ją do dużego garnka i zalej wodą.
Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę i wszystkie pozostałe przyprawy, a także majonez. Wymieszaj.
Zagotuj całość i gotuj przez 8-10 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia na kilka lub kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Po ostygnięciu zagotuj szynkę ponownie i ponownie ostudź. Wyjmij mięso z garnka i odsącz z zalewy.
Szynkę gotowaną w majonezie owiń folią aluminiową i włóż do lodówki. Pokrój ją w cienkie plastry i podawaj na kanapkach.