Sprawdzony przepis na "Szynka w pomarańczach"
Szynka w pomarańczach
Składniki
- mała okrągła szynka (ok. 1 kg)
- 100 ml czerw. półwytr. wina
- łyżeczka soli
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka tymianku
- kilka ziaren jałowca
- ziela ang. i liści laurowych
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- goździki
- łyżka powideł
- ok. 6 średnich pomarańczy
Składniki
- mała okrągła szynka (ok. 1 kg)
- 100 ml czerw. półwytr. wina
- łyżeczka soli
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka tymianku
- kilka ziaren jałowca
- ziela ang. i liści laurowych
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- goździki
- łyżka powideł
- ok. 6 średnich pomarańczy

Etapy przygotowania
Szynkę natrzyj solą i majerankiem. Polej winem i posyp tymiankiem. Ułóż na niej liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela ang., włóż na dobę do lodówki.
Następnego dnia podgrzej 4 łyżki soku z pomarańczy z miodem i 5 łyżkami wody. Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej szynkę, piecz przykrytą ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj.
Upieczoną trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.
<strong>Szynka w pomarańczach - przepis II</strong>
łopatka wieprzowa (ok. 1 kg), łyżeczka soli, 2 łyżki majeranku, łyżeczka tymianku, olej rzepakowy, kilka ziaren ziela ang. i kilka liści laurowych, łyżka miodu, szczypta cynamonu, goździki, łyżka powideł, ok. 6 średnich pomarańczy.
Mięso natrzyj solą i majerankiem. Skrop olejem, posyp tymiankiem. Ułóż na nim liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i włóż na dobę do lodówki.
Następnego dnia podgrzej 4 łyżki soku z pomarańczy z miodem i 5 łyżkami wody. Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej mięso, piecz przykryte ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj.
Upieczone trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.Źródło: Świat kobiety
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 63

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16345

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 64
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 63

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16345

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 64


Składniki
- mała okrągła szynka (ok. 1 kg)
- 100 ml czerw. półwytr. wina
- łyżeczka soli
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka tymianku
- kilka ziaren jałowca
- ziela ang. i liści laurowych
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- goździki
- łyżka powideł
- ok. 6 średnich pomarańczy
Szynkę natrzyj solą i majerankiem. Polej winem i posyp tymiankiem. Ułóż na niej liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela ang., włóż na dobę do lodówki.
Następnego dnia podgrzej 4 łyżki soku z pomarańczy z miodem i 5 łyżkami wody. Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej szynkę, piecz przykrytą ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj.
Upieczoną trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.
<strong>Szynka w pomarańczach - przepis II</strong>
łopatka wieprzowa (ok. 1 kg), łyżeczka soli, 2 łyżki majeranku, łyżeczka tymianku, olej rzepakowy, kilka ziaren ziela ang. i kilka liści laurowych, łyżka miodu, szczypta cynamonu, goździki, łyżka powideł, ok. 6 średnich pomarańczy.
Mięso natrzyj solą i majerankiem. Skrop olejem, posyp tymiankiem. Ułóż na nim liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i włóż na dobę do lodówki.
Następnego dnia podgrzej 4 łyżki soku z pomarańczy z miodem i 5 łyżkami wody. Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej mięso, piecz przykryte ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj.
Upieczone trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.Źródło: Świat kobiety