Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować tradycyjną szynkę wielkanocną, ale nie chcesz tracić na to dużo czasu? Dziś pokazujemy przepis na aromatyczne i miękkie mięso, które przygotujesz w piekarniku.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Składniki
Przygotuj mięso do pieczenia. Szynkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso włóż na kilkadziesiąt minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj marynatę. Oliwę z oliwek wymieszaj wraz z natką pietruszki, tymiankiem, oregano, papryką słodką lub wędzoną. Pokrój też cebule w piórka. Obierz czosnek, rozgnieć i posiekaj drobno.
Wyciągnij szynkę z lodówki i natrzyj ją marynatą z ziołami. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej wodą lub bulionem.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Po tym czasie zmniejsz do 180 stopni i zostaw na kolejne 60-80 minut. Podlewaj regularnie szynkę bulionem, a 15 minut przed końcem dodaj też cebulę i czosnek. Jeśli wierzch będzie mocno się przypiekać, przykryj mięso folią aluminiową.