Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dla wszystkich wielbicieli mielonek, bardzo prosty, nie wymagający dużego nakładu sił. Taka domowa szynka znika w mgnieniu oka, w przeciwieństwie do wędlin kupionych w sklepie.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Składniki
Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej. Mięso wieprzowe zmielić na dużych oczkach.
Do miski z mięsem wieprzowym dodać pokrojone w kostkę filety drobiowe, sól peklową, żelatynę, pieprz biały, 2 łyżki majeranku, posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszać w misce do czasu, aż mięso będzie się kleić do rąk.
Do szynkowaru włożyć woreczek do mrożenia żywności (taki z grubszej folii). Dzięki woreczkowi będzie łatwiej później wydobyć szynkę z naczynia. Do woreczka przekładać mięso dokładnie ugniatając, aby pozostało jak najmniej powietrza. Następnie zamknąć woreczek, przykryć metalową blaszką, założyć sprężynę i docisnąć pokrywką. Tak przygotowany szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny.
Na następny dzień szynkowar włożyć do garnka, napełnionego zimną wodą powyżej powierzchni mięsa, i wstawić na gaz. Wodę podgrzać do temperatury 75-80°C. Szynkę parzyć w tej temperaturze przez 100 minut (1:40). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjąć szynkę z szynkowara.
Przepis ten pozwala otrzymać ok. 0,9kg pysznej szynki w galarecie, którą bez problemów można pokroić na plasterki nożem, lub na krajalnicy.