Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dla wszystkich wielbicieli mielonek, bardzo prosty, nie wymagający dużego nakładu sił. Taka domowa szynka znika w mgnieniu oka, w przeciwieństwie do wędlin kupionych w sklepie.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 113
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1234
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 196
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 48
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 113
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1234
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 196
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 48
Składniki
Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej. Mięso wieprzowe zmielić na dużych oczkach.
Do miski z mięsem wieprzowym dodać pokrojone w kostkę filety drobiowe, sól peklową, żelatynę, pieprz biały, 2 łyżki majeranku, posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszać w misce do czasu, aż mięso będzie się kleić do rąk.
Do szynkowaru włożyć woreczek do mrożenia żywności (taki z grubszej folii). Dzięki woreczkowi będzie łatwiej później wydobyć szynkę z naczynia. Do woreczka przekładać mięso dokładnie ugniatając, aby pozostało jak najmniej powietrza. Następnie zamknąć woreczek, przykryć metalową blaszką, założyć sprężynę i docisnąć pokrywką. Tak przygotowany szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny.
Na następny dzień szynkowar włożyć do garnka, napełnionego zimną wodą powyżej powierzchni mięsa, i wstawić na gaz. Wodę podgrzać do temperatury 75-80°C. Szynkę parzyć w tej temperaturze przez 100 minut (1:40). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjąć szynkę z szynkowara.
Przepis ten pozwala otrzymać ok. 0,9kg pysznej szynki w galarecie, którą bez problemów można pokroić na plasterki nożem, lub na krajalnicy.