Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka z goździkami"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3991
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1734
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3991
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1734
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Składniki
Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kawałki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz. Cebulę przekrój na pół. Do dużego garnka włóż szynkę i zalej zimną wodą. Dodaj 1 łyżkę soli, warzywa, laskę cynamonu, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe.
Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj ok. 2,5 godziny (w razie potrzeby dolewając wrzącą wodę – szynka musi być cały czas zakryta).
Do rondelka wlej wino oraz ocet, dodaj cukier. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć dodaj miód i zagotuj jeszcze raz. Wystudzoną szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch ponacinaj w romby i naszpikuj goździkami.
Przełóż do żaroodpornego naczynia i polej połową marynaty. Piecz 15 min w temperaturze 180°C. Następnie polej pozostałą marynatą i piecz jeszcze 35 min.Źródło: Świat i Ludzie