Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz biały to jedna z dwóch tradycyjnych zup, która kojarzy się z Wielkanocą w Polsce. W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta, dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu i przygotować barszcz na domowych zakwasie. Zupa jest pyszna, esencjonalna, sycąca i... świąteczna :) Do polecenia nie tylko na Wielkanoc!
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 11
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 5700
Pączki słodkie dzięki startemu burakowi, więc dodajemy mniej cukru.
Odsłon: 3
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 6274
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 11
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 5700
Pączki słodkie dzięki startemu burakowi, więc dodajemy mniej cukru.
Odsłon: 3
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 6274
Składniki
Przepis na zakwas: 5 łyżek mąki pszennej razowej 600 ml przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 spora łyżka majeranku Dodatkowo: litrowy słoik gaza gumka Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na pół lub na trzy części. Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy czosnek. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Ponownie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą łyżką. Po kilku dniach jest gotowy (ma wtedy lekko kwaśny smak). Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Smacznego barszczu! :)
Kości i boczek przekładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wodę zachowujemy. Włoszczyznę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa. Dodajemy również grzyby wraz z wodą z ich moczenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy razem do miękkości warzyw. Dodajemy chrzan i rozgniecione ząbki czosnku. Wyciągamy warzywa i mięso. Do wywaru dolewamy zakwas cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem, (ewentualnie) solą i majerankiem. Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy - mieszamy, aby nie powstały grudki. Boczek i ewentualnie białą kiełbasę kroimy na plasterki i dodajemy do zupy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.