Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz biały różni się od żuru zakwasem użytym do zaprawienia go. Zakwas ten jest robiony na bazie mąki pszennej, podczas gdy do żuru bierzemy mąkę żytnią. W związku z tym barszcz jest nieco delikatniejszy w smaku od żurku i bardziej „majerankowy”. Jest oczywiście równie smaczny jak żur i ma tylu zwolenników ilu jest wielbicieli żuru. Gotuje się obie zupy podobnie szybko i prosto.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 751
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2821
Polecam.
Odsłon: 503
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 751
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 751
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2821
Polecam.
Odsłon: 503
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 751
Składniki
Kiełbasę, grzyby uprzednio zamoczone i umyte oraz ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy wywar 20 minut (ma tylko mrugać).
Następnie wyjmujemy kiełbasę na półmisek, a do wywaru wlewamy zakwas, co jakiś czas mieszamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Do gotowego barszczu, zestawionego z ognia, dodajemy pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Na talerze dajemy barszcz i jajko. Świąteczny barszcz biały gotowy!