Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z uszkami grzybowymi. Barszcz zawsze cieszy się dużym powodzeniem i chyba nie wyobrażamy sobie polskiej, tradycyjnej Wigilii bez niego. Podamy dzisiaj przepis na barszcz postny, czyli bez mięsa oraz na uszka luksusowe z suszonymi podgrzybkami i gotowanym jajkiem. Proponujemy uszka ulepić wcześniej i zamrozić, aby w Wigilię nie dokładać sobie za dużo pracy w kuchni. Nasz przepis na mrożone uszka jest sprawdzony, uszka po rozmrożeniu i ugotowaniu są tak pyszne jakby były przed chwilą ulepione. Zawiniemy farsz w proste i doskonale nadające się do zamrażania ciasto. Barszcz ugotujemy dzień przed Wigilią, aby przez noc „dojrzał” i nabrał mocy!
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 43
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 78
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 71
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 148
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 43
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 78
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 71
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 148
Składniki
Barszcz robimy dzień przed wigilią. Musi naciągnąć smakami, będzie pyszny, nasycony, o głęboko rubinowym kolorze. Bierzemy się więc do pracy!
Do garnka o pojemności 6-8 l, im większy tym lepiej, wrzucamy obrane, umyte i przekrojone na pół seler, marchew, pietruszkę, cebulę i por. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak, aby przykryła warzywa. Doprowadzamy całość do wrzenia. Teraz solimy wywar, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy go ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyciągamy 3 marchewki i pół selera ( wykorzystamy je do sałatki jarzynowej), dodajemy połowę porcji buraków, obranych i pokrojonych w plastry. Drugą połowę buraków zawijamy szczelnie w folię spożywczą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40 minut, do miękkości. Dalej do wywaru wrzucamy grzyby, śliwki wędzone, czosnek rozgnieciony lekko i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.
W tym czasie obieramy wcześniej upieczone i przestudzone buraki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kładziemy na wierzch barszczu, nie mieszamy. Jabłka kroimy w ósemki razem ze skórką, pozbawiamy gniazd nasiennych, kładziemy na buraki, posypujemy całość majerankiem, pieprzem, solą. Wlewamy sok z wiśni lub winogron ( jeśli nie mamy soku dajemy 2 łyżki cukru). Wlewamy ocet, lekko ugniatamy całość i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy! Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką, odstawiamy w chłodne miejsce na noc, na przykład na balkon, ale do lodówki też można odłożyć jeśli gar nam się zmieści.
W wigilię podgrzewamy barszcz, przed samym podaniem na stół, przecedzamy przez sito i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Barszcz wigilijny z uszkami luksusowymi gotowy!
https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-uszka-luksusowe-do-barszczu-wigilijnego,2031035,walek.html
Nasze rady:
Częste podgrzewanie barszczu powoduje, że traci on piękny buraczkowy kolor, staje się bury.
Do barszczu wybieramy buraki okrągłe, czerwone i soczyste. Część z nich pieczemy. Upieczone mają intensywniejszy smak i kolor.
Barszcz gotujemy jak rosół, czyli ma tylko pyrkać, będzie klarowny.
Możemy na koniec dodać do barszczu trochę soku buraczanego przyprawianego, gotowego dla lepszego smaku i koloru oraz 2-3 łyżki oleju rzepakowego.