Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz zabielany jest jedną z moich ulubionych zup, a ta miłość ma korzenie jeszcze w czasach dzieciństwa. Tym razem przygotowałam wegańską wersję, zabieloną naturalnym jogurtem kokosowym. Wyszło ZASKAKUJĄCO pysznie! Zamiast jogurtu możesz oczywiście użyć kwaśnej śmietany do zabielenia zupy. Gotowy barszcz podaj z makaronem albo z gładkim puree z ziemniaków ze smażoną cebulką. Tak czy siak – smakuje wybornie!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3847
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1328
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3847
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1328
Składniki
W dużym, powiedzmy – 6-litrowym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną niezbyt drobno cebulę.
Do garnka dodaj obraną i z grubsza pokrojoną włoszczyznę oraz suszone grzyby. Nie musisz ich wcześniej moczyć, ponieważ podczas powolnego gotowania będą miały dość czasu, by się nawodnić i oddać smak. Podsmażaj wszystko na małym ogniu, a w międzyczasie przygotuj buraki. Umyj je, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
Do garnka z podsmażoną włoszczyzną dodaj buraki oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i czosnek – składniki powinny prawie całkowicie wypełnić garnek.
Ja użyłam około 2,5 kg buraków (które ważyłam przed obieraniem). Teraz wszystko zalej zimną wodą w takiej ilości, by pokryła warzywa. Przykryj garnek i powoli doprowadź jego zawartość do zagotowania.
Uwaga, powolne gotowanie na bardzo małym ogniu jest niezwykle ważne, gdyż pozwala wyciągnąć z warzyw maksimum smaku. Zupę gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli około półtorej godziny lub trochę dłużej. Ale powoli, bez pośpiechu, bo wówczas smak zupy będzie pełniejszy.
Gdy warzywa będą miękkie – przecedź wywar z warzyw przez durszlak. Przypraw go jak każdy barszcz, czyli do smaku – cukrem, pieprzem, ewentualnie przeciśniętym przez praskę dodatkowym ząbkiem czosnku, solą, octem jabłkowym/winnym, majerankiem.
Na koniec zaciągnij barszcz mąką rozbełtaną dokładnie z kwaśną śmietaną lub jogurtem roślinnym i króciuteńko zagotuj – tak tylko, aby mąka straciła surowy smak. Może warto przypomnieć, że taką mieszankę trzeba zahartować przed wlaniem do garnka z gorącą zupą, w przeciwnym razie Twój barszcz zabielany może się zwarzyć.