Do góry

Zupy Przepis na:

Boczniakowo pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Boczniakowo pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1372

Dodano:

Odsłon: 248

Rozgrzewająca zupa boczniakowo pieczarkowa na bazie koncentratu pomidorowego. Zupa jest lekka, aromatyczna lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała bo tak rodzinie smakowała.

Składniki

  • szaszłyki: 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek pomidorowa koncentrat
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera feta
  • koperek świeży
  • zupa: 200 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 por biała część
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek papryczki chili
  • 250 ml pomidorowa koncentrat
  • Pieprz cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Boczniakowo pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Przygotowanie

  1. Szaszłyki:
    Do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.

    Zupa:
    Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.
    Na patelni na oleju smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym , papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń