Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś do schrupania jest CALDO DE PIEDRA czyli Kamienna zupa (Oryginał zupy pomidorowej) ️ Najstarsze zapisy o tej zupie , pochodzą między innymi od meksykańskiego plemienia Chinanteków , którzy drążyli kamienie nad brzegiem rzeki i gotowani w niej zupę dla calego plemienia. Do dziś dnia używa się specjalnych misek Jicara , bogato zdobionych z wydrążonej tykwy do serwowania tej zupy ( także w lokalnych restauracjach). Istotą tej zupy jest rownież skład - otóż w jej skladzie obowiązkowo znajdują się liście które zdecydowanie zmieniają smak np. Liście Kukurydzy (Ja dodałem liście kukurydz pasiastej japońskiej) , Bananowca, Hoja santa... Skład podstawowy to mięsiwo - np. Kurczak, wołowina lub inne mięsa. Pomidory, Marchew, Tymianek , chilli, seler, ryż (czasem też kukurydza i inne . Przyprawę stanowi też Tagetes Minuta czyli Aksamitka drobnokwiatowa czyli tzw. "czarna mięta". , a ja w swojej wersji dodałem rónież cząber górski "Sathureia Montana. Do zupy dodałem też jako przyprawę i ozdobę jadalne kwiaty Ismelia Carinata oraz czosnku Red Mohican. Zupę też doprawiłem octem z fermentowanych pomidorów "Reise" oraz przecierem z pomidorów Reise. A z braku kamiennego garnka to ugotowałem ją w garnku żeliwnym , któy trzyma równie wysoką temperaturę co garnek kamienny. ps. Inspirację aranżacji dania stanowi Chinantecki szaman zaklinający deszcz w kwietnej dolinie Oaxaca. Ludzie ci bowiem byli nazywani - Ludźmi chmur. ps. Ciekawostką jest też, że do dziś dnia w niektórych miejscach zupa ta jest nadal podawana w misce z rogrzanymi kamieniami, , tak jak gotowało się ją dawno, dawno temu. Obecnie kamienie mają za zadanie również utrzymanie temperatury tej zupy. Tak jak obecnie popularne jest podawanie steaków na rozgrzanym makieniu czy sizilingu żeliwnym,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1849
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4756
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1849
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4756
Składniki
Do garnka ( dawniej używano garnków kamiennych dziś używa się głównie żeliwnych), wlewamy olej i wrzucamy marchew oraz seler , czosnek aby zrumienić . Gdy się zrumieni dolewamy zimnej wody, wrzucamy mięso , ziarenka pieprzu i młode liście kukurydzy. Gotujemy ok 20 minut.
Po czym dorzucami przypieczoną osobno bez oleju cebulę, szczyptę cząbru i podgotowjuemy kolejne 10 minut. Potem dodajemy ryż . Gdy ryż będzie miękki dodajemy przecier pomidorowy wraz z pomidorami. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz zielem Hucatay.
Na sam koniec dodajemy łyżkę octu pomidorowego