Do góry

Zupy Przepis na:

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Francuska zupa cebulowa"

Składniki

  • 900 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i czarny pieprz
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wołowego
  • bagietka pokrojona na kromki
  • ząbek czosnku
  • 150 g sera żółtego do zapiekania
  • kilka listków świeżego tymianku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 2,70 zł

  2. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki o grubości 2 mm. Masło stapiamy z oliwą, wrzucamy cebulę i, mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż cebula się skarmelizuje i nabierze koloru mlecznej czekolady.

  3. Do cebuli wlewamy wino, mieszamy, gotujemy dwie-trzy minuty. Dolewamy wrzący bulion, gotujemy 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kromki z bagietki opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku, a potem delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i ziołami i zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń