Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuska zupa cebulowa"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 2,70 zł
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki o grubości 2 mm. Masło stapiamy z oliwą, wrzucamy cebulę i, mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż cebula się skarmelizuje i nabierze koloru mlecznej czekolady.
Do cebuli wlewamy wino, mieszamy, gotujemy dwie-trzy minuty. Dolewamy wrzący bulion, gotujemy 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kromki z bagietki opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku, a potem delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i ziołami i zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.Źródło: Rewia