Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wgłębimy się w nazwę tej potrawy, to nie mamy cienia wątpliwości, że zagościła ona na greckich stołach za sprawą Turków Osmańskich. Güveç (czytaj giuweć) to nic bowiem innego, jak turecki, tradycyjny gliniany garnek, w którym się piekło różne i różniste potrawy (używa się go do dzisiaj). W Grecji jednak nazwę zaadoptowano, zmiękczając końcówkę (dodając „i” na końcu) i nazwano tak potrawę, która setki lat wcześniej przyszła wraz z najeźdźcą tureckim. właśnie w tym garnku. Guveci w wersji greckiej (piszemy gouveci) to nic innego, jak porządny rosół wołowy.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 99
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1827
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 213
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6313
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 99
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1827
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 213
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6313
Składniki
Wołowinę, marchew, cebulę i pomidory gotujemy w dużym garnku do miękkości. Warzywa zostawiamy w całości — wyjątkiem jest marchewka, którą kroimy na mniejsze części. W trakcie gotowania dolewamy wodę, gdyż ta zwyczajnie nam wyparuje.
Kiedy wołowina będzie już miękka — zazwyczaj 3 do 4 godzin, dopiero wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy liście laurowe I ziele angielskie. Po 30 minutach, dodajemy makaron w kształcie ryżu i gotujemy (w tej zupie, w tym samy garnku), aż zmięknie. I — gotowe! Tak podany rosół można posypać jeszcze startym serem, ale ja osobiście tego nie robię.