Do góry

Zupy Przepis na:

Kalafiorowa

Kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 669 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 2482

Zupkę na którą podam wam przepis przygotujecie w zaledwie trzydzieści minut. Mam nadzieję że znajdują się tu osoby które obserwują mojego bloga którzy chętnie korzystają z przepisów na zupki, ja jak już wiecie jestem zupo - maniaczką, jak dla mnie szybciej najadam się zupa niż drugim daniem. Z dwóch dań nie gotuję obiadów bo by nie zjedli a ja nie jestem z tych aby wyrzucać jedzenie wolę go przerobić niż wyrzucić, choć prawdę mówiąc nie wszystkie zupy da się przerobić.

Składniki

  • 0,5 kg porcji rosołowych (2 sztuki),
  • 1 marchew 100 g,
  • 2 korzenie pietruszki 150 g,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości i gęstości zupy),
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 kalafior 395 g,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka liścia pora,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafiorowa

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, korzenie pietruszki oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości porcji oraz warzyw ( w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny ). Jak już porcje są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe, liścia pora oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków.

  2. Gdy ziemniaki w zupie są już miękkie doprawić ją do swego smaku przyprawą z solą dodać podzielone koszyczki kalafiora oraz łyżkę liści lubczyk - magii i gotować do miękkości kalafiora ( ja nie rozgotowuję go ponieważ lubimy gdy czuć jak chrupie ). W czasie gdy kalafior gotuje się w zupie śmietanę rozrobić z wywarem od zupy i łyżeczką cukru ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się w zupie ).

  3. Jak już kalafior jest miękki według naszego uznania, wlać przygotowaną śmietanę i szybkim ruchem zamieszać, lekko zagotować. Na koniec wkroić natkę pietruszki i lekko zagotować zupkę można jeszcze doprawić według siebie przyprawą z solą.

  4. Zupka wyszła bardzo smaczna można ją podać ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Wyszła tak dobra że zjedli po trochu a teraz co chwilę podchodzą do garnka i dojadają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń