Do góry

Zupy Przepis na:

Kalafiorowa z zielonym groszkiem

Kalafiorowa z zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3797

Dodano:

Odsłon: 233

Ja nawet w sobotę nie próżnuje i szybko obiad gotuję, choć spałam tylko dwie godziny to i tak obiad zrobiony jeszcze zaraz będę piekła babeczki mam nadzieję że wyjdą przepyszne. Dziś ugotowałam pyszną zupkę, groch miałam z działki a kalafior kupiłam i taką oto zupkę wymyśliłam.

Składniki

  • 600 g porcji rosołowych kurzych,
  • 600 g kalafiora (już oczyszczonego),
  • kawałek korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki 150 g,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 małe liście pora,
  • 1 gałązka liści selera,
  • 8-10 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka),
  • 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 165 g śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 pęczek kopru 25 g,
  • 1 szklanka swojego groszku lub z puszki (szklanka pojemność 210 ml).
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafiorowa z zielonym groszkiem

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte porcje rosołowe, marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki i selera również pokrojony dowolnie oraz liście pora i selera pokrojone drobno. Gotować do miękkości porcji w czasie gotowania wsypać suszone warzywa dla lepszego smaku i wsypać przyprawę z solą.

  2. Gdy już porcje są miękkie wyjąć je z wywaru i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków, w między czasie przygotować kalafior i groszek. Jeśli groszek będzie z puszki to odlać zalewę pozostawiając sam groszek.

  3. Jak już ziemniaki w wywarze są miękkie wsypać przygotowane różyczki kalafiora oraz groszek, jeśli będzie groch z puszki wtedy najpierw pogotować kalafior do miękkości i dodać groszek. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości kalafiora i groszku. W czasie gdy zupa się gotuje doprawić według swego smaku. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru wtedy śmietana się nie zważy.

  4. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i szybko zamieszać, dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz pokrojony koper i zagotować. Zupę zdjąć z ognia. Ja lubię jak kalafior w zupie jest lekko chrupiący nie rozgotowany.

  5. Taką zupkę można zajadać gorącą jak i chłodną fajnie smakuje. Jeśli ktoś lubi można dodać świeżo zmielony pieprz czarny. Jeśli ktoś nie uznaje porcji rosołowych można ugotować na innym mięsie według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń